Beursbox

KANSEN IN FARMA EN BIOTECH ?

 Gepubliceerd door om 10:33
jun 092008
 

Een paar maanden geleden las ik een column van Geert Noels, Hoofdeconoom van het Belgische beurshuis Petercam, getiteld : “Farma is ziek”. De titel duidt de teneur aan van dat stuk : een en al pessimisme. Ontslagen alom en kostenbesparingen, dreigend verlies van patenten, dalende aandelenkoersen – noem maar op.

Gelijk heeft hij maar…is het echt al kommer en kwel voor farma ? De ganse sector is volledig uit de gratie en dat is wereldwijd zo, om de redenen die in de column in kwestie aangehaald worden. Terecht of onterecht ? Beide eigenlijk want wie niet-populair leest, leest in mijn ogen vaak ook “opportuniteiten”. Wie op middellange termijn – drie tot vijf jaar – een beter rendement dan de markt wil halen, moet nu de oren spitsen…

Ere wie ere toekomt : het idee is niet helemààl van mijzelf afkomstig. Of beter gezegd : er is een katalysator geweest. Toch had ik eerlijk gezegd deze sector, die van de farma-industrie, al een hele tijd op het oog, wachtend op…iets. Iets, een bevestiging van mijn veronderstelling dat vroeg of laat het tijd zou kunnen keren. En dan wordt ik heel graag bevestigd in mijn veronderstellingen en prognoses, kwestie van niet de enige “roepende in de woestijn” te zijn. Dat is onlangs dus gebeurd na het lezen van een nieuw beleggingsboek getiteld “DE BESTE BELEGGINGEN TOT 2010”, van de professionelen Alain Deneef en Danny Reweghs. Zoals ze zelf schrijven in hun boek : een bullmarket begint in tijden van zwartgallig pessimisme. En pessimisme is er alom over die farmasector vandaag. Dan zijn er koopjes te doen, dan is er geld te verdienen, wel op voorwaarde dat de fundamenten goed tot heel goed zijn ! Dan heb je te maken met door de markt ondergewaardeerde aandelen. Jij ziet waarde terwijl “de markt” alles donker tot pikzwart inziet en inschat…

Alle eer dus aan de auteurs van bovengenoemd boek. Zij hebben de vinger aan de pols gehouden en gemerkt dat de patiënt…toch niet zo ziek is als hij er uitziet. Er staat nog veel meer in dat boek trouwens : het gaat ook over de biotechsector, Azië en tal van andere opportuniteiten voor de toekomst. Maar nu terug naar de farmasector. Neen, het is niet helemaal met reden kommer en kwel en zwartgalligheid alom. Er zijn lichtjes in de duisternis. Een aantal positieve factoren zal komen bovendrijven, vroeg of laat, en dan zal de markt weer oog krijgen voor de ganse sector die nu volledig uit de gratie is. Give or take : binnen drie tot vijf jaar. Precies wat uw beleggingshorizon moét zijn trouwens. Kennis nemend en hebbend van precies die gunstige fundamenten.

Aan de beurskoersen van vandaag van de grote farmabedrijven (Pfizer, GlaxoSmithKline, Merck, Johnson & Johnson,…) te zien zou je denken dat er straks geen enkel medicijn of medicament meer over de toog van de apotheken zal gaan ! Niet dus. Aan de beurskoersen van vandaag zou je denken dat farma langzaam maar zeker failliet zal gaan ! Niet dus. Aan de beurskoersen van vandaag zou je denken : dumpen die handel, als je dat tenminste al niet lang geleden zou hebben gedaan… Ga eens bij uzelf na : heeft ù nog expositie aan deze secotr ? Of bij uitbreiding aan de biotechsector of de gezondheidszorg ? Waarschijnlijk niet dus. Ik ga hier niet teveel in detail treden, dat zou niet fair zijn tegenover de auteurs van het boek. Zij zouden er, terecht, niet mee opgezet zijn moest ik hier hun ganse hebben en houden uit de doeken doen, “op straat zou gooien”, bij wijze van spreken. Neen, ik zeg uitdrukkelijk : koop dit boek !

Vier punten van belang wil ik hier wel aanstippen ivm de farmasector : deze bedrijven bulken letterlijk van het geld, dat gaat in de miljarden euro’s. Hun balansen zijn prachtig om naar te kijken. Dat is dus al één positief iets : ze hebben geld genoeg, ze zitten in financieel opzicht helemaal niet in de problemen.

Tweede punt : ze kunnen dit geld gebruiken om aandelen in te kopen (en doen dat ook), die dan vernietigd kunnen worden en zo de koers kunnen opkrikken. Plus vanwege de lage koersen kunnen er overnames gaan plaatsvinden, waarschijnlijk tegen leuke premies.

Derde punt : hun pijplijnen zijn veel beter gevuld dan de markt momenteel in staat is om te zien en te herkennen. Ja, er zijn de producenten van generische geneesmiddelen die een aantal producten zullen overnemen (goedkoper produceren), maar er staat een resem andere medicijnen in de wachtrij om – met een beetje geluk – het roer over te nemen. Ja, de vergrijzing heeft nog niet ten volle de uitwerking gekregen die verwacht werd – maar dat komt. Ja, er is de bedreiging van namaakgeneesmiddelen maar ook daaraan wordt op dit ogenblik gewerkt. Ja, er was nog maar weing consolidatie van de sector maar die komt. Wat vandaag wel al speelt zijn kostenreducties en specialisaties. Het ene na het andere farmabedrijf is kosten aan het besparen door stopzetting van niet-rendabele programma’s en afdankingen van overbodig geworden personeel. Hard, jawel, dit laatste maar het is de enige manier om weer lean and mean te worden; terug afgeslankte, lenige machines te worden. Machines die geld verdienen en nog méér geld zullen verdienen.

Een vierde punt is dat van de biotechsector. Waar zullen de grote farmabedrijven hun expertise gaan kopen ? Precies hier. De nieuwe trend is immers specialisatie en dan is het tot de biotechnologie dat ze zich gaan wenden, met de nodige overnames die het gevolg hiervan zullen zijn. Biotechnologiebedrijven staan vandaag eveneens laag gekwoteerd maar ook dat zal in de toekomst veranderen…

Opvallend is ook dat bij slecht nieuws, bijkomend slecht nieuws, de sector niet of nauwelijks nog daalt. Dat is een heel positief teken dat wijst op het feit dat al het negatieve reeds in de koersen verwerkt zit. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan !

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  Een reactie aan “KANSEN IN FARMA EN BIOTECH ?”

  1. In ieder geval was het stukje van Noels goud waard voor de belegger.
    De waarde van dit stukje zal zich in de volgende kwartalen moeten bewijzen.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.