Beursbox

WATERCRISIS IN WORDING…

 Gepubliceerd door om 7:00
jul 012008
 

Bezit u al een belegging in WATER, zoals bijvoorbeeld het WATER CERTIFICAAT van Abnamro ? Zo niet, dan wordt het stilaan tijd, leest u maar eens mee dit verdere bewijs voor het feit dat een watercrisis komend is :

Ik vond volgend interessant artikel van WALLSTREETNET.  Een andere succesvolle beleggingsservice, BEURSACCENT.NL, zegt zelfs ronduit dat water een van dé belangrijkste thema’s van het komende decennium zal worden.  Het artikel ging als volgt :

BELEGGEN IN HET BLAUWE GOUD ?

Hoewel blauw goud niet zo sexy is als geel goud, beloven de cijfers een heel goed winstperspectief.  Minder dan 2 % van de globale waterhoeveelheid is zoet en kan de dorst van 6 miljard mensen stillen.  De waterhoeveelheid is ook niet gelijk verdeeld.  Minder dan 10 landen bezitten 60 % van de wereldvoorraad aan zoet water.

Op dit moment heeft 20 % van de wereldbevolking – zo’n 1,1 miljard mensen – onvoldoende toegang tot drinkwater en ongeveer 2,6 miljard mensen hebben geen toegang tot eenvoudige sanitaire voorzieningen.  Verder is water veruit het grootste gezondheidsprobleem ter wereld.  Volgens het Stockholm International Water Institute is 90 % van het aantal kinderen dat per dag sterft, gerelateerd aan de een of andere vorm van diaree.  Water gerelateerde ziekten doden iedere 8 seconden een kind.

Volgens ramingen zal tegen 2025 een derde van de wereldbevolking geen toegang hebben tot goed drinkwater.  Tegen 2050 zal meer dan 4 miljard mensen – bijna de helft van de wereldbevolking – in landen leven waar er een chronisch tekort aan water is.  Onder deze landen : China en India.

SLECHTE WATERSITUATIE CHINA.  De VN heeft China als 1 van de 13 landen aangewezen met het minste water per inwoner ter wereld.  Een groot gedeelte van de Chinese bevolking leeft in droge noordelijke provincies.  China is goed voor 21 % van de wereldbevoling maar heeft slechts 7 % van de aanvulbare waterreserves.  De watervoorraad per hoofd van de bevolking is slechts een vierde van het gemiddelde gezien over de hele wereldbevolking.  Van China’s 669 steden hebben 440 een watertekort en in 110 ervan is de situatie nijpend.  De meeste steden in China hebben geen centrale rioolwater-zuiveringsinstallaties en de helft van de rivieren en meren en een derde van de watervoerende lagen in de bodem zijn vervuild.  De Yangtze rivier ontvangt bijna de helft van het ongezuiverde vervuilde water van heel het land. 

INDIA.  India is er al niet beter aan toe.  De wereldbank heeft gewaarschuwd dat conflicten die ontstaan door watertekorten in de komende jaren India zullen treffen wanneer rivieren opdrogen, het grondwater wegzakt en kanalen vervuild zijn.  De vraag stijgt razendsnel door de bevolkingsaangroei in India – nu al boven het miljard.  Het rapport voorspelt dat de beschikbaarheid van oppervlakte- en grondwater van een huidige 500 kubieke kilometer zal afnemen naar minder dan 80 k.k. in 2050.  Ongeveer 15 % van de watervoerende lagen zijn al in kritieke toestand, een aantal wat volgens de Wereldbank in 2030 tot 60 % gestegen zal zijn. 

WATERAANDELEN PERFORMANCE.  Volgens Thomas C. Bell, uitgever van de WATER INVESTMENT NEWSLETTER, was een belegging van 1000 USD in water gerelateerde aandelen aan het eind van 1981 in 2001 al 39980 USD waard.  Dit staat gelijk aan een jaarlijkse winst van 20,25 %.  Gedurende dezelfde periode was een belegging van 1000 USD in de S&P 500 gegroeid tot 17004 USD.  “Ondanks deze geschiedenis blijven wateraandelen bij de meeste beleggers onbekend en onbemind en blijven watervoorziening-aandelen verkocht worden tegen dezelfde gemiddelde waarderingen”, aldus Bell.  Volgens een ander rapport : “De wereldwijde waterindustrie combineert het beste onderliggende businessmodeld met de meest gegarandeerde toekomstvraag van welke denkbare industrie ook en dit fundamentele gegeven zal de komende decennia niet wijzigen.  Door de beste aandelen van deze beperkte groep te kiezen, is een mooie winstgevendheid verzekerd”…

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  12 reacties aan “WATERCRISIS IN WORDING…”

 1. geachte ,is het mogelijk eens een paar aandelen te noemen {DE BESTE } groeten paul.

 2. Noem de beste top 20 maar

 3. prima plan

 4. jA,HET IS ONBEKEND, GRAAG WAT NAMEN VAN GOEDE WATERAANDELEN.MIJN DANK

 5. Dit zijn de aandelen waarin het Water Certificaat belegt : Suez (F), RWE (D), Veolia (F), Kelda (GB), Pennon Group (GB) Northumbrian Water (GB), Geberit (CH), Pentair (VS) en Aqua America (VS). Toch zou ik ten zeerste aanraden om een hetzij het Water Certificaat in zijn geheel te kopen voor de spreiding, ofwel een expert in de arm te nemen via http://www.beursaccent.nl.

 6. Hoe kan ik het Water Certificaat kopen ? Welke beurs of ticker ?

  Dirk

 7. Misschien zijn de powershares waterresources (PHO) een mogelijkheid.

 8. fondscode NL0000290195 op Euronext Amsterdam van NYSE Euronext.

 9. PHO is goed, u bezit dan wel USD.

 10. Onder de artiekelen bij water trackers (aandeel PHO) op de yahoo zoekmachine enkele aardige artiekelen. B.v. over de handel in water. Men kan een tanker met olie de oceaan over laten varen maar een tanker met water zal zelfs in de toekomst niet snel de oceaan over varen. Dit komt omdat er geen handel is in water. Andere artiekelen gaan daar ook over. Men stelt dat men beter beleggen kan in de sectoren waarin water noodzakkelijk is zoals landbouw, consumptie (frisdranken). Water kan wel een prijs krijgen wanneer er een grote waterkrisis komt.

 11. kan iemand mij zeggen in welke landen er allemaal een watercrisis gaande is?

 12. In de nieuwste uitgave van National Geographic gaat over het water op aarde en gaat men in op de problemen met water.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.