Beursbox

Waar gaat het hulpgeld heen?

 Gepubliceerd door om 9:56
dec 242008
 

Na de tsunami in het Verre Oosten ging er veel hulpgeld die richting op en toen al was duidelijk dat slechts weinig geld uiteindelijk daar terecht zou komen waar het nodig was.

In 2008 gingen de banken ten onder aan een tsunami van slechte leningen en werden er ongehoorde bedragen gestopt in het drijvend houden van deze banken.
Alleen, waar ging het geld heen?
CNN vroeg het de banken en kreeg geen antwoord. Ze vroegen het de Fed en die wil of kan er ook geen antwoord op geven.
Dat terwijl aan de congresleden belooft was dat eea transparant gerapporteerd zou worden.
Helaas, dat was een enorme leugen, passende bij de grootste bankroof ooit. Want ondertussen mogen we dat wel zo gaan noemen.
Volgens de banken lenen ze het verkregen geld weer uit om de economie te stimuleren. Echter specifieker dan dat willen ze niet worden. Ondertussen klagen ondernemers steen en been over de terughoudendheid van banken. Ze lenen helemaal niet veel uit, banken houden juist de hand op de knip en doen hun werk niet!
Zou het zo kunnen zijn dat de banken gewoon nooit gestopt zijn met liegen en bedriegen?
Misschien niet zo’n gekke suggestie, wetende dat vrijwel alle topmanagers gewoon op hun plek zijn blijven zitten.
Ondertussen wordt de huizenmarkt in Amerika niet geholpen en is daarmee de badkuip waarin heel die economie aan het drijven is nog altijd zo lek als een mandje.
De Fed heeft wat uit te leggen. Hoe lang blijft de Westerse bevolking het gekonkel en bedonder van de (centrale) banken nog accepteren? De centrale banken moeten dit soort financiële crisissen voorkomen, maar we zien dat ze ze juist mede veroorzaken. Wanneer prikken we door het bedrog van centrale banken heen en sturen we ze de laan uit?

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  12 reacties aan “Waar gaat het hulpgeld heen?”

 1. Tom,

  Een voorbeeldje waar het geld onder andere naar toe is:

  zie artikel HLN/de Telegraaf:

  De top van ABN Amro heeft donderdag kosten noch moeite gespaard om het rampjaar, waarin de bank werd gered door de overheid, een beetje feestelijk af te sluiten. Dat meldt De Telegraaf op basis van diverse bronnen. In totaal zouden tienduizenden euro’s zijn uitgegeven aan het exclusieve diner voor 40 directeurs en hun partners.

  “Niks goed genoeg”
  Het standaard interieur van een sjieke yachtclub in het Nederlandse Loosdrecht was volledig vervangen, omdat de bestuurders van de bank deze “niet luxueus genoeg vonden.”

  “Gordijnen, stoelen, tafels en tafelzilver: niets was goed genoeg. Met man en macht werd er drie dagen lang gewerkt om de gelegenheid om te toveren tot een waar paleis. Het moest volgens de ABN-bestuurders een onvergetelijke avond worden.”

  Bonus
  Alle 40 genodigden kwamen met partner en eigen chauffeur bij de zeilvereniging aan. Voor de in totaal 40 chauffeurs werd ook een feestelijke avond geregeld.

  Ook zou de bestuursvoorzitter van ABN Amro Nederland volgens bronnen weigeren zijn eindejaarsbonus in te leveren. (tlg/mvl)

  (bron niet dubbel gecheckt)

 2. Nu zijn eindelijk de “massavernietigingswapens” gevonden: ze liggen gewoon overal. Ipv. Kalshnikovs, AK-47 of één of andere atoombom, heten ze ABN, Citigroup, Bear Stearns, … met als leiders Osama Bin Greenspan, Cheney, Bush, Madoff, enz. plus hun “gelovigen” zoals Blair, Balkenende, Berlusconi,…

 3. Banken zijn oplichters, al vanaf het begin van hun ontstaan. Natuurlijk heb je dit systeem nodig, maar het zal drastisch vernaderd moeten worden en goed gecontroleerd.Kijk op Youtube naar “Zeitgeist” en je wordt misselijk. Maar het is de waarheid! In de Telegraaf dient een artikel op de voorpagina te komen dat als je meer dan 100.000 Euro voor 2 jaar in deposito zet dat minstens 3 managers van het kantoor garant moeten staan met hun salaris en onroerend goed.Ze worden dan arrogant, kwaad of vallen van hun stoel. Dit ook graag op NL TV. In Amerika staan mensen die geen lening krijgen te schreeuwen: WAT? hebben jullie met onze honderden miljarden belasting centen gedaan?

 4. Verschil tussen Jesus Christus en Wouter Bos?
  Jesus sloeg met een zweep de geldleners weg bij in ingang van de tempel waar ze hun woeker kredieten stonden te innen. Wellink en Wouter Bos geven de
  banken geld van alle burgers tegen een woeker rente van 8,5%. Balkende is toch ook een CHRISTEN
  OF HEEFT HIJ DE BIJBEL NIET GOED GELEZEN

 5. Nederlanders zijn geindoctrineerd, te mak, te gemakkelijk, monddood gemaakt en zijn erg voorspelbaar. Met andere woorden, de mensen zijn sinds jaar en dag lamgeslagen! Dat maakt de lammetjes voor de wolven: binnen de politiek, de media(!), de financiële- en oliewereld maken leidende personen hier berekenend misbruik van.

  Banken blijven aanrommelen, misbruiken hun macht, nemen geen verantwoording in hun sociale plicht en -verantwoording. Hetzelfde geldt vooral ook voor de politiek, de media en vergeet de brandstofmaatschappijen niet! Belastinggeld wordt onder het mom van Ontwillingsprojecten verkwist aan projectjes in alternatieve energie (?), aan koelkasten op een vliegveld ergens in de rimboe, een half miljard verdwenen van Tsunami-hulpgelden, et ecetera. “Gelukkig” kan het gefinancierd worden door te bezunigen op zorg, ouderen, ernstig hulpbehoevenden ……….

  Als je er over gaat nadenken kunnen de lijstjes meters lang worden. Het is echt om boos over te worden. Wat een zooi! Wat een puinhoop en wat wordt Nederland als bedrijf slecht geleid.

  Tom, Robert, maar ook ik, zijn roepende in de Nederlandse en Europese woestijn. Het helpt geen zier op deze manier. Het is te verdrietig voor woorden wat er gebeurd, het geeft een slecht gevoel om met lede ogen machteloos dit alles te moeten aanzien.

  Hoe kunnen we dit nu toch eens keren?

 6. “EEN NIEUWE MAATSCHAPPIJ ZONDER WINSTBEJAG”.

  Vrij van politieke, ideologische en religieuze invloed. Een gelijk grondwettelijk levenslang inkomen voor iedereen dat strikt persoonlijk is en niet overdraagbaar. Niet het geld staat centraal, maar de gelijkwaardigheid van de arbeid, daardoor onbeperkte mogelijkheden op velerlei gebied, zoals:
  1. Geen economische discriminatie meer.
  2. Economische gelijkheid voor iedereen.
  3. Geen belastingen, sociale premies en verzekeringen meer.
  4. Gelijke en ruime koopkrachtverdeling voor iedereen.
  5. Geen handel meer nodig.
  6. Geen corruptie, zwendel en oplichting meer.
  7. Samenwerking i.p.v. concurrentie/strijd.
  8. Geen reclame meer nodig.
  9. Geen werkloosheid meer.
  10. Niet de één werkt zich dood en de ánder verveelt zich dood.
  11. Geen bankiers meer nodig.
  12. Geen economische criminaliteit meer.
  13. Beduidend minder gevangenissen nodig.
  14. Geen staatsschuld meer.
  15. Geen provinciale/gemeentelijke schulden meer.
  16. Onderwijs gratis (basis t/m universiteit).
  17. Gezondheidszorg en openbaar vervoer gratis.
  18. Geen betalingen voor elektriciteit/gas/water/telefoon en kabel.
  19. Consumentenartikelen in prijs 1/3-1/4 van nu.
  20. Een driedaagse werkweek voor iedereen, of minder.
  21. Géén zorgen voor de toekomst !!!
  Niet meer nodig zijn:
  A. Het militaire apparaat.
  B. Ambtenaren/beleidsmakers.
  C. Bank- en verzekeringswezen.
  D.Pensioenfondsen.
  Het gevolg hiervan:
  A. Ec hte democratie.
  B. Geluk en welbehagen.
  C. Welvaart voor allen.
  D. Vrijheid voor allen.
  E .Gelijkheid voor allen.
  F. Broederschap voor allen.
  G. Wereldvrede.
  H. Geen grote steden meer.
  I. Ieder een goed vrijstaand huis.
  J. Geen vergrijzingsproblematiek.
  Meer weten? http://www.sdnl.nl/bellamy/hoofdstuk-ik-zag.htm

 7. BESTE MENSEN, hartstikke bedankt voor jullie inspirerende kritiek, jullie maken het verschil, maar bedenk: Het is onbelangrijk wat achter of voor ons ligt, vergeleken met wat IN ONS ligt. Deze aandachtige lezer wenst u alle goeds, geluk en een goede gezondheid.

 8. Ik kan dit soort nieuws niet meer horen, omdat ik haat begin te voelen en dat verstoort mijn functioneren. Het is letterlijk tuig van de bovenste richel, en dit plaatst de aanslagen van 11 september in een heel ander perspectief (al is dit niet de manier, en zijn onschuldige medewerkers het slachtoffer geworden). Inderdaad, het interesseert ze geen zier wat ze aan hebben gericht; mensen gaan voor minder zware vergrijpen de gevangenis in.
  Mensen, dit gaat fout aflopen, hartstikke fout.
  Als alles is afgepakt van de mensen, dan kan het Jan Splinter niets meer schelen.
  Begrijp ik dat we de banken gewoon niet hadden moeten redden?

 9. Een nieuwe tijd een nieuw beleid:

  Als het om geld gaat: ( mijn wetgeving zou zo kunnen worden…. )
  Iedere persoon in de EU, tot een vermogen van zeg: 10 miljoen vrijlaten, en wat ze daarboven hebben, verplicht afstaan, aan de lokale regeringen, tegen een rente van max. 0.5% , voor eeuwig en altijd, dan komt er denk ik een oplossing voor het geld dat teveel op enkele grote hopen ligt en waar die super rijken alleen nog meer ellende mee veroorzaken. Overigens Loosdrecht is dat niet een bolwerk van Cocaine snuivers? nu weet u dus waar al die centen blijven, een Fijne Witte Kerst voor u allen.

 10. Nog een aanvulling op mijn nieuwe beleid:

  Deze grote bergen geld in een fonds stoppen, laten beheren door, bv. de AFM, dan kan iedereen voor maximaal 2% leningen of hypotheken afsluiten, en kan zonder problemen ook de hypotheek aftrek worden afgeschaft, en daarnaast en daarmee is ook de macht van alle banken…..kapot, finito dus die Rotschildts en alle andere hebzuchtigen, en de economie-en leven weer op, want geld moet rouleren in de wereldse samenleving.

 11. Wordt wakker!

 12. Ik denk dat het niet geheel te wijten valt aan Centrale Banken. Zij zijn er voornamelijk om de economie te stabiliseren, voor de geld hoeveelheid, de rente wijzigen, vertrouwen wekken of de inflatie te sturen. Maar deze crisis gaat ook over vastgoed en daar hebben de Centrale Banken exteem beperkte middelen voor, hun balans is totaal niet toereikend en dat is ook de reden waarom banken gezamelijke fondsen in het leven riepen om toch voldoende back-up cash te hebben. Tevens hebben de banken daar weinig toezicht op, zodat zulke trends te laat worden erkend. De middelen raken ook op bij de banken. Of dan het voorval dat mensen massaal hun geld van de bank halen, dan valt de bank ook om. Wat kan de CB daaraan doen? Ze staan machteloos en hetgeen waarbij ze hebben geholpen zal mogelijk nog gevolgen krijgen. Indien er 1 bank valt dan zijn er meerdere banken de dupe van. Dus als er eenmaal 1 dominosteen omvalt, is het vaak al moeilijk om op te lossen.

  Ik denk zelf ook wel dat de CB schuld heeft, maar mogelijk gaan wij daar nog veel van merken wanneer de echte depressie zal uitbreken. Zij kunnen ook niet anders. Als zij niks doen, dan moeten zij daar verantwoording over afleggen. Nu doen zij maar wat ze denken dat goed is, zonder na te denken over de gevolgen die nog kunnen optreden. Korte termijn visie’s ter bescherming van hun eigen baan. Zij hebben een soort van verplichting om iets te doen, of dat nu goed of slecht is zal nog blijken. Maar in mijn ogen is het niet de oplossing om telkens bij te springen, vooral de mentaliteit die eruit volgt (moral hazard) is fataal.

  Ik denk dat de banken momenteel vooral het geld zelf nodig hebben voor de lopende verplichtingen. Mogelijk proberen zij zoveel mogelijk cash aan te houden om aankomende maanden vooruit te kunnen. Zij zullen niet snel gaan uitlenen en momenteel aan zichzelf denken.

  Een faillissement is eigenlijk niks meer dan een beslag op alle goederen, ter verkrijging van het verschuldigde. Dus een faillissement wil niet direkt zeggen dat er niks meer te halen is, meestal gaat het om het niet nakomen van een verplichting waarbij minimaal 2 schuldeisers een verzoek indienen bij de rechtbank. Cash zullen ze wel nodig hebben om verplichtingen na te komen ter voorkoming van een faillissement. Dus banken zullen aankomende tijd niet snel geld uitlenen, maar eerst afwachten totdat de storm overwaait.

  Dat zoiets voorkomt komt alleen maar door slecht toezicht en hebzuchtige mensen. Toen de crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw gaande was, kwam er iets soortgelijks voor. Toen werden de regels en het toezicht aangescherpt. Daarna is er een lange periode geweest van zo’n 60 jaar waarbij die regels geleidelijk aan werden opgeheven. In combinatie met vrijheid en hebzuchtige mensen zitten we weer op hetzelfde punt van overspeculatie. En weer terug naar strenger toezicht en meer regels voor banken. Vooral de laatste 20 jaar ging het hard met nieuwe financiële producten. Toen de internet bubbel barste riep Bush de mensen op om meer te consumeren en maakte hypotheken voor meer mensen toegankelijk om de economie uit de recessie te trekken. Veel consumptief krediet en goederen aangekocht met leningen met woeker rentes.

  In de afgelopen 6 jaar is er in Amerika meer hypotheekschuld ontstaan dan die in de 50 jaar ervoor. Vanaf 1950 totaan 1988 nog altijd onder de 2000 miljard. In 2001 al 5500 miljard en 2007 11000 miljard !!!

  In 2001 was er al sprake van LCFI’s. (Large Complex Financial Instutions). De vrijheden leiden uiteindelijk tussen het opheffen van de scheiding tussen spaar- en investeringsbanken, waardoor het toezicht verslechterde. Grote fusie’s die de banken erg complex en onoverzichtelijk maakte. Vaak kwamen de risico’s te liggen bij diegene die ze niet konden dragen. Hypotheken werden gebundeld en doorverkocht als beleggingsproduct aan investeringsbanken. Overspeculatie en de meest extreme zaken kwamen voor bij hubzuchtige mensen die alleen maar oog hadden om te verdienen. Onwetende burgers lieten zich leiden door hebzucht voor luxe op krediet.

  De banken op de lijst van LCFI’s die in 2001 erop stonden waren; Citigroup, Bank of Amerika, Merrill Lynch, Lehman Brothers, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sach, HSBC, Barcleys, Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank, Societe Generale, BNP Paribas en ABN Amro. Dus het was allang bekend hoe instabiel het financiële systeem ervoor stond.

  Deze too big to fall banken hebben enorme winsten kunnen behalen, want tot nu toe worden zij altijd weer geholpen. De moral hazard heerst, dus vrije handel en als het fout gaat worden zij toch weer geholpen door derde. Op basis van deze mentaliteit, vrijheden voor banken, LCFI’s, overspeculatie en natuurlijk de vastgoedbubbel is het nu dus goed misgegaan en zelfs de centrale banken kunnen hier niet meer aan meehelpen. Er was gewoon teveel geld in omloop en dan voornamelijk in de vorm van schulden. Ooit bereikt dat ook zijn top en die hebben wij net gehad.

  Het geld is misschien wel grotendeels verdampt of als cash, maar ik denk dat de banken niet snel geld aanbieden.

  Het wordt tijd voor een nieuwe mentaliteit. Anders dan de moral hazard en weer terug naar toezicht, controle en de koppeling aan goud. De banken wereld zal weer erg saai gaan worden.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.