LADEN

Typ om te zoeken

Zilver of goud

Goud

Zilver of goud

Als ik nu goud of zilver wil hebben, wat moet ik dan kiezen, goud of zilver?
Op dit moment komt er 9 ounces zilver boven de grond, tegen iedere ounce goud.
Tegelijkertijd is de prijs van goud nu 61 x hoger is dan die van zilver.

De vraag is nu, is dat terecht?
Een andere vraag is, is er eigenlijk wel een verband te leggen tussen beide edelmetalen?
Beide vragen zijn niet met zekerheid te beantwoorden. Iedereen die er een antwoord op geeft, doet een inschatting.
Historisch gezien is de ratio 1 op 16.
Op basis van dat gegeven is zilver dus veel te goedkoop.
Goud is echt een metaal dat monetair gebruikt wordt. Centrale Banken hebben goud, geen zilver. Zilver is wel gebruikt in munten, maar zilver wordt vooral gebruikt in de industrie. Het wordt opgebruikt, zodat er op dit moment fysiek grofweg net zoveel zilver als goud fysiek aanwezig is. Zilver wordt namelijk letterlijk opgebruikt. Het zit in iedere Smartphone en in iedere PC. De vraag is hoeveel van dat zilver later weer teruggewonnen kan worden als de Smartphone weggegooid wordt.
Goud is een beter edelmetaal om monetair te gebruiken, omdat het niet opgebruikt wordt. Maar zilver is betaalbaarder en in feite het goud voor de armen…
Op dit moment is het zo dat alle geldsystemen in de wereld gebaseerd zijn op vertrouwen. Er is geen onderliggende waarde zoals goud of zilver meer, het is nu alleen nog maar vertrouwen.
Dat vertrouwen in de munt van de bankiers is gevaarlijk. Het kan namelijk kwijt raken of een ilussie blijken te zijn. Denk aan het spreekwoord, een goede naam komt te voet, gaat te paard. Er is alle reden om het vertrouwen in de verzonnen munten Dollar en Euro kwijt te raken. Ze verzinnen er zo enorm veel geld bij, dat het al onbegrijpelijk is dat het vertrouwen nog niet weg is.
Als mensen het vertrouwen in een munt kwijtraken, dan verliest iedereen die deze munt aanhoudt waarde.
De grote vraag is natuurlijk of het vertrouwen in zilver en goud terugkomt als het vertrouwen in bijvoorbeeld de Euro wegvalt.
Mijn verwachting is dat dit gaat gebeuren. Niet om de Euro definitief te vervangen en niet om als basis voor een nieuwe goudstandaard te dienen, maar om te dienen als een alternatief om kapitaal in vast te leggen, tot er weer een echte nationale munt is.
Zou de Euro vallen, dan is betalen in goud en zilver DIRECT mogelijk. Toch denk ik eerder dat het gebruikt zal worden om puur kapitaal in vast te leggen dat wordt omgezet in een munt die dan nog wel geaccepteerd wordt. Je blijft dus betalen in andere muinten dan goud en zilver. In Zimbabwe werd de US Dollar betaalmiddel. Je kon deze echter kopen met goud. Het ontwikkelen van een nieuwe munt kan maar zo enkele maanden duren. Gedurende die tijd en in de periode er na is goud en zilver een soort van metalen portemonnee.

 

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *