Beursbox

Economie Oekraïne in zware dip

 Gepubliceerd door om 9:27
nov 232009
 

In het derde kwartaal van 2009 is de economie van de Oekraïne met 15,9% gekrompen. Daarmee blijft de economie aldaar krimpen in een ongekend snelle manier. De export daalde in de eerste negen maanden met maar liefst 45%, de import met 51%.

Het kan haast niet anders of dit gaat een economische ramp worden met wederom ruzie met buurland Rusland. Het land kan immers zeer waarschijnlijk haar rekeningen binnenkort weer niet voldoen.
Het IMF steunt Oekraïne vanaf eind 2008 met in totaal 16,4 miljard dollar. Daarvan is nu drie kwart uitbetaald, maar het IMF houdt de laatste betaling achter omdat de regering niet aan de leningsvoorwaarden voldoet. Zo vindt het IMF dat de gasprijs omhoog moet. Ook hangt het land een boete van Gazprom boven het hoofd van 8 miljard dollar. Ze hebben namelijk veel minder gas afgenomen dan met Rusland was overeengekomen.
Het land zich financieel aan de grond en helemaal klem. Zowel IMF als Rusland zullen nu proberen hun invloed (weer) te vergroten.
Het lijkt op dit moment onmogelijk voor de Oekraïne om uit deze neergaande spiraal te geraken. De munt wordt nu heel snel minder waard. Ze verloor al bijna 50% aan waarde ten opzichte van de euro.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  2 reacties aan “Economie Oekraïne in zware dip”

  1. Het lijkt er op dat het land ten dode was opgeschreven toen het koos voor het verre westen ipv voor het dichte Rusland. Het zou mij niet verbazen dat het land als zelfstandige staat ophoudt te bestaan en terug deel zal uitmaken van de Russische federatie.

    De Oekraïners die nu nog moeten beginnen zich te beschermen tegen de aanstormende verarming zijn rijkelijk te laat. Je mag aannemen dat er al veel individuele menselijke rampen zijn gebeurd en dat er nog vele zullen volgen.

    Dit verhaal toont ook aan dat de politieke leiding cruciaal is voor een bevolking. Zich afzijdig houden van politiek is geen interesse hebben voor het eigen welzijn.

    Tot slot, maar dan niet echt meer ter zake zijnde, hoop ik dat de politiek wereldwijd snel de economische voordelen van het bestrijden van een klimaatsverwarming in ziet.

  2. Er was afgelopen vrijdag al veel te doen over Oekraïne. Behalve de dramatische economie is het land lam gelegd door een zwaardere variant van de Mexicaanse griep. De credit default swap rate voor Oekraïne is inmiddels dramatisch gestegen: om een lening van 10 miljoen aan het land te verzekeren, moet 3,5 miljoen worden neergelegd.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.