Beursbox
mei 302010
 

Per eind augustus 2009, toen de OK-Score AEX portfolio, d.w.z. die samenstelling die door professionele privé clënten en vermogensbeheerders wordt gebruikt, een rendement van 20% had behaald, werd een uitzonderlijke stap genomen. Dit is gebaseerd op het volgende. De OK-Score geeft een cijfer aan iedere AEX onderneming (m.u.v. de financials en real estate). De vraag die al sinds 2003 meespeelt luidt :

“indien het OK-Score rapportcijfer wordt vermenigvuldigd met de weging van het betreffende fonds en alle uitkomsten worden opgeteld en daaruit het (dus gewogen) gemiddelde wordt berekend, heeft deze uitkomst dan een relatie met de AEX ontwikkeling ?”
Het blijkt nu, dat het verloop van de gemiddeld gewogen OK-Score bij een verschuiving in tijd van 18/24 maanden vooruit, praktisch naadloos past op de ontwikkeling van de AEX.

Diagram 1
AEX versus de gewogen OK-Scores van alle AEX-fondsen excl. financials en real estate.
(zie hiertoe plaatje 9 in bijgevoegde pdf file of op http://www.ok-score.nl/media/aexoverzichtwebsite2.pdf)

Aangezien ieder voordeel zijn nadeel kent, zo sprak een befaamd voetballer, dient hierbij te worden opgemerkt dat de financials niet in dat gewogen cijfer meewegen en er dus afwijkingen kunnen optreden. Zo is b.v. de AEX in de periode voorjaar 2007 – vooral als gevolg van de sterke stijging van de financials – anders uitgevallen dan de door de OK-Score aangekondigde dip; zo bleek ook als gevolg van de sterke daling van de financials vanaf eind 2008 en begin 2009, de AEX juist sterker te dalen dan de door de OK-Score aangekondigde dip.

Het tweede nadeel is de naar onze mening (nog) een beperkte timing. Omdat de bedrijfscijfers maar twee keer per jaar worden gebruikt voor de berekening van de OK-Score en hun validiteit ca. 18-24 maanden is kunnen er ook verschuivingen in tijd (3 tot 6 maanden) optreden. Desalniettemin was de lineaire vergelijking treffend. In de toekomst zullen er nieuwe testen plaatsvinden op basis van de bedrijvencijfers per drie maanden.

Aangezien door de gemiddeld gewogen OK-Score wederom een dip werd aangeduid, die na de top van de AEX in de periode september 2009 tot en met maart 2010 zou plaatsvinden en daarná in een gestrekte draf naar beneden zou plaatsvinden tot – voorlopig te indiceren – najaar 2010, en er per eind augustus 2008 ruim 20% rendement op de teller stond, is besloten een maximale bescherming in de OK-Score AEX portfolio tot eind 2010 in te bouwen.

Deze bescherming werd – om e.e.a. zo goedkoop mogelijk te realiseren – reeds in september 2009 opgebouwd waarbij er beslist niet werd gewacht tot volatielere tijden. In het transactie overzicht wordt – alsmede reeds in onze maandberichten in 2009 – hierover verantwoording afgelegd. In feite betekent dit, dat voor een voorziene daling in 2010, in het resultaat 2009 van de OK-Score AEX portfolio reeds een voorziening is getroffen.

Deze investering blijkt ultimo 2009 12,22% van het resultaat te kosten. Zonder die bescherming in optie-constructies presteert de OK-Score AEX portfolio 41,73% en mét de getroffen voorziening presteert de portfolio dus 29,51%. Aangezien de voorsprong op de AEX (zie ook tabel 2) inmiddels ruim 100% was, bestond er geen enkele aarzeling om deze investering ten behoeve van beleggers te plegen; ook al zou die wellicht ten koste van de permanente out-performance gaan.

Bescherming van de belegger is immers het hoogste goed!

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  2 reacties aan “De dubbele dip en de OK-Score zie jaarverslag 2009”

  1. […] Naar de bron van dit nieuwsitem over Day Trading, Forex of optiehandel […]

  2. Gann traders zaten weer erg goed, ze verwachten nu een low op vrij 30 juli en dan rond 340/346 richting 4/6 aug. Daarna forse daling; http://goedbeleggen.wordpress.com/gann-trader-technische-analyse/

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.