Beursbox

BELEGGER.NL BLIK TERUG…

 Gepubliceerd door om 7:00
dec 022010
 

En wat ze zien is niet zo fraai : een verloren decennium.  Wat zal de volgende tien jaar brengen ? Durft u zo ver vooruit kijken ? Wij vernemen het graag…

Het verloren decennium

De eerste tien jaar van deze eeuw wordt vaak aangeduid als het ‘verloren decennium’ voor beleggers. Voor aandelenbeleggers klopt dat wel. In Nederland meer dan elders. Voor wie ook in obligaties had belegd, was het eerder matig dan verloren.

 

De periode sinds de eeuw- en millenniumwisseling wordt vaak aangeduid als het ‘verloren decennium’ voor beleggers. En als men het hierover heeft volgt in Nederland al gauw de toevoeging dat de AEX Index nog altijd de helft lager staat dan op het hoogtepunt in september 2000. Dat klopt natuurlijk. En betekent dat beleggers in Nederlandse aandelen deze eeuw tot nu toe (1 jan 2000 t/m eind oktober 2010) gemiddeld 6,1% per jaar verlies hebben geleden. Om te spreken van een ‘verloren decennium’ lijkt dan nog een understatement.
 
AEX schiet tekort
Maar kijken naar de AEX Index geeft een vertekend beeld van wat ‘beleggen’ inhoudt. Om drie redenen. 1. De AEX Index houdt geen rekening met dividenden terwijl die er wel zijn. 2. In de AEX Index zitten alleen aandelen van Nederlandse bedrijven terwijl bijna iedereen tegenwoordig ook over de grens belegt. 3. De AEX Index zegt alleen iets over aandelen terwijl de meeste mensen ook in obligaties beleggen.
 
Dividend erbij
De AEX Index is een koersindex. Het geeft aan wat de koersontwikkeling is geweest van de aandelen die in de index zitten. Het dividend dat je met die aandelen ontvangt wordt niet meegenomen. Voor een goed beeld van lange termijn rendementen moet je altijd rekening houden met het dividend. Het maakt veel uit. Zo was het rendement van de AEX Index inclusief dividend (de zogeheten Total return index) deze eeuw min 3% per jaar. Nog altijd een stevig verlies, maar de helft van de ‘gewone’ AEX Index zonder dividend.
 
Buitenland erbij
De AEX Index bestaat uit 25 aandelen van Nederlandse bedrijven. Maar wie belegt er tegenwoordig alleen nog in aandelen van eigen bodem? Bijna niemand. Daarom zegt de AEX Index weinig over hoe particuliere beleggers daadwerkelijk beleggen. Vrijwel iedereen belegt internationaal. Dat kan betekenen Europa. Maar ook wereldwijd. En niet alleen in ontwikkelde landen, maar ook in opkomende landen. Dat het loont om over de grens te kijken, blijkt wel uit de rendementen in dit ‘verloren decennium’.
Wie naar Europa was uitgeweken had een stuk beter gepresteerd dan in Nederland. Sinds 1 januari 2000 is het rendement van de MSCI Europe Index min 0,4% per jaar. Nog altijd een verlies maar een stuk minder dan de min 3% per jaar op de AEX. Ook wereldwijd beleggen was beter geweest dan in Nederland, maar met een verlies op de MSCI World Index van 2,2% per jaar was het voordeel ten opzichte van de AEX minder dan in Europa. En wie zijn geld voor een beperkt deel (zeg 20%) had belegd in aandelen uit opkomende markten had zelfs geen verlies geleden. Die was net boven de nullijn uitgekomen.
 
Obligaties erbij
Hoewel breed spreiden het verlies voor aandelenbeleggers had kunnen beperken, was het rendement op aandelen sinds begin deze eeuw zelfs in het meest gunstige geval niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig beleggen de meeste beleggers niet alleen in aandelen maar ook in obligaties. Als we hier rekening mee houden dan moet het beeld van een ‘verloren decennium’ toch wat worden bijgesteld.
 
Beleggen in laag risico obligaties (staatsobligaties die in euro’s noteren) heeft sinds begin deze eeuw 5,4% per jaar opgeleverd. Een portefeuille met naast aandelen ook een klein belang (20%) in dergelijke obligaties staat sinds 1 januari 2000 op een rendement van 1,8% per jaar. En hoe meer obligaties, hoe beter het rendement was. Wie de helft in aandelen en de helft in obligaties had belegd, had gemiddeld 3,7% per jaar rendement behaald.

Conclusie

Deze eeuw was er voor aandelenbeleggers weinig eer te behalen. Brede spreiding had geholpen het verlies te beperken. En een deel van de portefeuille in obligaties had een bescheiden winst opgeleverd. Voor beleggers met een breed gespreide portefeuille van risicodragende aandelen en risicomijdende obligaties was het niet zozeer een verloren decennium als wel een matig decennium. Gegeven alle economische en financiële crises van de afgelopen tien jaar valt dat mee.

Hendrik Meesman is directeur van Meesman Index Investments (www.meesman.nl).

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  2 reacties aan “BELEGGER.NL BLIK TERUG…”

 1. http://goedbeleggen.wordpress.com/
  Schulden Tennis & Bluf poker,

  Ben weer terug van een aantal dagen olijven plukken in de Luberon, tja je moet wat bij verdienen met de beurs van de laatste tijd 😉

  De focus van de Amerikaanse schulden problematiek (tijdelijk opgelost door QE II) vloog vorige week naar de Europese schulden besmetting van de PIIGS. De bewegingen zijn snel en krachtig, gevoed door hot money wat binnen 1 seconde long en short kan gaan op de diverse obligatie markten, versterkt door de snelle handel in CDS’s die langere termijn beleggers gebruiken om hun posities af te dekken. Een selffulfilling prophecy.

  Nadat Trichet min of meer aangaf om alles te doen om de Euro te redden, met name zelfs het reddings pakket te vergroten, kalmeerde de markten en werd weer belegd in de PIIGS landen en konden de aandelen markten weer herstellen. De laatste macro cijfers die door komen geven de beleggers weer moed, kans op een double dip neemt verder af.

  Jean Claude & Ben spelen een spel van bluf poker, net zolang doorgaan totdat de ander opgeeft, omdat het geld op is…. (die kaarten van hun wil ik absoluut niet zien).

  Gann Trader weer een erg goede timing, ze schreven afgelopen Zondag; een swing low op maandag 29 nov, dat klopte voor de SPX, niet voor de AEX die volgde een dag later. Vraag even een gratis proef aan voor de deze redelijk cruciale week.

  Binnenkort geef ik even een korte samenvatting van de lunch met Willem Middelkoop en zijn Gold & Discovery fund en ben ik mijn beleid aan het bepalen voor 2011. (een groot thema is de verschuiving (ook van de middenklasse) van het ‘westen’ naar emerging markets, dus van west naar oost, en als je genoeg doorgaat komt je ook in Zuid Amerika uit 😉

  Vandaag belangrijk of de markt doorloopt; 11:00 GDP Europa, verw 0.4(0.4), y/y 1.9 (1.9), wat Trichet gaat vertellen met de 13:45 rente aankondiging verw 1(1), 14:30 Jobless 425k (407k), 16:00 home sales verw -1%(-1.8%). Vrijdag China non manuf PMI (60.5), hsbc PMI (56.4). 9:55 Duitse PMI verw 58.6(58.6), 10:00 Euro PMI 55.4(55.4) en het belangrijkst; de Private Payroll om 14:30 verw +155k(+159k), non farm payrolls verw +145k(+151k) en 16:00 ISM non manuf verw 54.8(54.3).

  Ik verwacht dat de markten verder omhoog lopen, sentiment is goed, een leuke kerst rally, maar je weet maar nooit wat er weer om de hoek komt kijken. Moto; Buy on weakness.

  Ik zou het een eer vinden als u zich inschrijft op mijn site met korte bondige commentaren en aandelen ideeën, rechtsboven onder de landschaps foto 😉

 2. Terug ga ik een lans breken voor de permanente portefeuille enerzijds en de combinatie goud / vastgoed anderzijds.

  Ook verwijs ik naar de nieuwsbrief van Tom Lassing waarin hij opnieuw de aandacht vestigt op een fantastische strategie om aandelen te kopen en aandelen in portefeuille te houden.

  Om aandelen te kopen schrijft hij een put-optie out of the money. Als de koers voldoende is gedaald, is er wel een gegadigde die van zijn aandelen af wilt geraken. Hij zorgt dus dat hij de aandelen echt wilt en heeft het geld op de rekening klaar staan om te kopen.

  Op de aandelen die Tom in bezit heeft, schrijft hij callopties, waarvan hij hoopt dat die waardeloos aflopen. Als iemand de aandelen toch wilt hebben, dan levert hij de aandelen en is blij met de gemaakte winst. Lopen de opties waardeloos af, dan schrijft hij nieuwe opties.

  Enige opmerking die ik er nog zou aan toevoegen, is dat het beter is een aandeel te verkopen als het 20% gedaald is van de meest recente top en het aandeel pas aan te schaffen nadat het drie maanden langen boven een recente bodem is gebleven.

  Op dit ogenblik vertrouw ik het zaakje van langs geen kanten. Daarom heb ik noch aandelen, noch obligaties in bezit. Dat heeft te maken met de verwachting dat dit nog maar het begin van de crisis is. Busnisses as useal zal nog even moeten wachten, vrees ik.

  Zodra het economische klimaat het terug toelaat, organiseer ik mijn welvaart in een permanente portefeuille en zal ik de beschreven strategie ook zelf toepassen.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.