Beursbox
apr 202011
 

Sinds deze week kunnen via InterActive Brokers ook Australische aandelen geshort worden.
Er is veel te doen om het shorten van aandelen. Er is immers veel fraude in mogelijk.
Wat we overal in de wereld zien, is dat marketeers die leven van het verkopen van aandelen van bedrijven fantastische verhalen verzinnen om aandelen de hoogte in te praten.
Andersom komt ook voor, maar is voor de bedrijven zelf veel destructiever. Er zijn beleggers die short gaan en dan vervolgens de meest walgelijke leugens over bedrijven gaan fluisteren. Internet is een snel medium. Binnen een seconde kan heel de wereld er nota van nemen en kan een beurskoers enorm geraakt worden door leugenachtige en kwaadaardige beweringen.
Liegen gaat dus echter wel beide kanten op. Het is daarom dat ik niet negatief sta tegen short traden. Wat ik echter minder vindt, is als er leugens bij gebruikt worden.
Heel wat beleggers hadden de afgelopen twintig jaar graag kunnen shorten in Australië. Rienk Kamer heeft een jaar of tien geleden zelfs wanhopig uitgesproken dat hij nooit meer in Australië zou beleggen, omdat het hem alleen maar ellende opleverde.
Dat nu dus ook omlaag ingezet kan worden is niet per definitie slecht voor de markt. Het feit dat het eerder niet kon was waarschijnlijk slechter voor de markt. In de jaren negentig had het deze markt tijdig kunnen zuiveren.
Op dit moment lijkt het mosterd na de maaltijd. Australië staat er als land goed voor. Als ondernemers eerlijk werken, is er grosso modo geen reden om short te willen gaan in Australische aandelen.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.