Beursbox
mei 142012
 

Deze maand gaat Facebook naar de beurs. De IPO (initial public offering; beursgang) van het sociale netwerk belooft een financieel spektakel te worden. Beleggers verdringen zich om te kunnen inschrijven op aandelen Facebook. Voor allen geldt: we want a piece of the pie.

De hype rond de IPO van Facebook doet me denken aan de beursgang van dat andere internetbedrijf: World Online in 2000. Via mijn studentenbijbaantje als medewerker op een bankkantoor was ik getuige van bijzondere taferelen. Ik zie de klanten nog voor me: bedelend, smekend om een prospectus van de Nina-club. Bij sommige beleggers zag ik de wanhoop in hun ogen als ik hen de verpletterende mededeling deed dat ‘hun’ bank niet betrokken was bij de beursgang van World Online. Voor prospectussen moesten zij bij de concurrent zijn. Daarvoor hoefde men niet ver te zoeken: het kantoor van de bank die de beursgang begeleidde bevond zich vlak naast het onze. Ik zag dat sommige klanten zich moesten beheersen om het niet op een rennen te zetten. Met het laatste beetje waardigheid dat hen nog restte schreden zij richting het pand van onze gewaardeerde concullega’s.

Tien minuten later zag ik onze overspelige clientèle afdruipen: schouders gebogen, gezicht richting de grond. Hier en daar werd een traan geplengd. Navraag bij de concurrerende bank had uitgewezen dat er inmiddels volledig was ingeschreven op de aandelenuitgifte van World Online. Onze onfortuinlijke klanten visten achter het spreekwoordelijke net, vielen buiten de boot, hadden het nakijken, kortom: geen aandeeltjes World Online voor hen.

Als een waar traumateam verleenden mijn collega’s en ik onze ontgoochelde klanten de broodnodige nazorg. Zorgplicht in optima forma. We probeerden troostende woorden te spreken. Maar wat moet je zeggen bij de aanblik van onpeilbaar diep leed? Soms is het beter om te zwijgen, en alleen maar een arm om iemand heen te slaan. Enkele maanden later kwam ons financiële traumateam wederom in actie. Sommige klanten hadden namelijk wél geluk gehad (dachten ze) en wisten op de valreep nog in te tekenen op aandelen World Online. Kort na de beursgang ging het echter gruwelijk mis: binnen no-time belandde het aandeel (introductiekoers: € 43) in een vrije val. Beleggers werden voor honderden miljoenen euro’s gedupeerd.

Kan een dergelijk debacle opnieuw plaatsvinden? De massale run op Facebook-aandelen doet het ergste vermoeden. Afgelopen week werd bekend dat de uitgiftekoers van het aandeel Facebook tussen de USD 28 en USD 35 zal liggen. Dit betekent dat Facebook een beurswaarde van een slordige USD 100 miljard kan gaan vertegenwoordigen. Om dit even in perspectief te plaatsen: in de twaalf maanden tot 31 maart boekte Facebook een winst van USD 972 miljoen, bij een omzet van circa USD 4 miljard (bron: Bloomberg). Dit betekent dus dat beleggers bereid zijn om bijna 100 (!) keer de winst neer te tellen voor aandelen Facebook.

Dat riekt naar een beurshype die weleens heel onprettig zou kunnen aflopen. Toch is het te kort door de bocht om de beursgang van Facebook eenzijdig in verband te brengen met fiasco’s als World Online. In mijn volgende bijdrage wil ik daarom een vergelijking maken tussen de IPO van Facebook en de grootste internetbeursgang daarvóór: die van Google. Wordt vervolgd…

Allard Gunnink
CoBeleggen

Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  13 reacties aan “Beursgang Facebook: oude tijden herleven? (deel I)”

 1. ‘N beurshype die héél onprettig zou kunnen aflopen ; inderdaad dat was precies wat ik bedoelde met m’n berichtjes van vorige week. M.i. gaan enorm veel mensen hun broek scheuren aan FB want dat heeft volgens mij z’n hoogtepunt al achter de rug en kan alléén nog maar achteruit. Overigens zal dat sugarmountain wel ‘n worst wezen ; die z’n schaapjes staan droog.

 2. Ook ik ben geen fan van FB en ben ook van mening dat dit aandeel z’n beste tijd gehad heeft. Dus aandelen kopen ? Neen, ik beleg liever in kippen met dividend in de vorm van eieren.

 3. Ik zou héél graag hebben dat iemand mij eens uit kon leggen wat het voor nut heeft om “FB te zijn”. Tot nu toe heb ik van niemand ‘n redelijk antwoord daarop gekregen. Wel chapeau voor Zuckerschwanz want hij baat de domheid van veel mensen perfect uit.

 4. De kans dat de aandelenprijs na de introductie snel de hoogte in gaat is groot dus ook de kans dat je te hoog inkoopt. Als alles weer kalm is volgt er ongetwijfeld ‘n serieuze dip. Het idee om inkomsten te gaan halen bij de eindgebruikers lijkt nu al op ‘n miskraam want de grote meerderheid zegt gewoon “f.ck”. Ook heeft Zuckerberg veel te laat begrepen dat hij nonsens verkocht toen hij privacy dood verklaarde en het de gebruikers duidelijk maakte dat het hem eigenlijk geen barst kon schelen wat die verbruikers wilden. Deze uitlatingen getuigen van grote arrogantie en dat komt hem ongetwijfeld héél duur te staan. Ik ben het dus volmondig eens met Schlomo wanneer hij zegt liever in kippen te beleggen.

 5. En ja hoor, het aandeel van FB is nu al aan het zakken ; kon moeilijk anders.

 6. Ja Schlomo je moest inderdaad vrij naief zijn om dit scenario niet te voorzien. M.i. gaat dat aandeel in vrije val want, zoals gezegd, gaat FB sterk in populariteit achteruit en dat is m.i. ‘n goede zaak.

 7. Weer een mooi staaltje van marktmanipulatie:

  Facebook kon vandaag niet onder de introductie van 38$ zakken, er stond een aankooporder open van 100 miljoen aandelen op 38$. Goed geregeld van de banken. Kwestie dat men niet meteen doorheeft hoeveel lucht er in het aandeel zit.

 8. In deze grafiek ziet u mooi dat het broodnodig was . Aandeel werd 2X teruggekatapulteerd vanaf38$.
  http://investing.money.msn.com/investments/charts?symbol=us:FB#all=on&period=1d&interactive=on&symbol=us:FB

  De echte huidige waarde van FB is 5 à 10$/aandeel.

 9. Atto : beleggen zou best leuk kunnen zijn moest het er wat eerlijker aan toe gaan. Wat je hier weer ziet is niks als bedrog en gemanipuleer waar weer ‘n heel pak mensen ingestonken zijn. Dat aandeel zal snel genoeg op 5/10 Usd staan en zelfs aan die prijs moet ik het niet hebben.

 10. En ik heb absoluut geen zin om die Zuckerberg schlemiel nog rijker te maken dan hij al is. Ook vrienden op FB die ik niet eens ken heb ik niet nodig en het charmeert me nog minder om privacy te grabbel te gooien. Er loopt trouwens momenteel ‘n klacht tegen Zuckerberg voor schending van de privacy op grote schaal. Zoals al gezegd : geef mij maar kippen.

 11. Helemaal mee eens Schlomo.

 12. Nouriel Roubini spreekt over dezelfde manipulatie: hij vraagt zich af hoe diep onder de 38$ FB zou gezakt zijn zonder die manipulatie.

 13. Google is duidelijk ‘n meerwaarde op het internet en de meerwaarde van FB zie ik helemaal niet in. Deze beursgang maakt ook wel duidelijk dat de gemiddelde belegger altijd dezelfde fouten blijft maken. Ik zie dit aandeel uitdoven als ‘n kaars maar dat zal de banken zoals Goldman Sachs en JPM die de introductie hebben begeleid wel ‘n saucisse (= worst) wezen ; die hebben aan die begeleiding ‘n slordige paar honderd miljoen Usd verdiend. Overigens heb ik de mening van MHaagen over dit aandeel nog niet gelezen ; mis ik iets ?

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.