Beursbox

DE CYBEROORLOG WOEDT…

 Gepubliceerd door om 7:00
mei 302012
 

…onopvallend, nu nog…  De Tijd :

Beveiligingsexperts hebben in Iran en het Midden-Oosten een uiterst gesofisticeerd cyberwapen ontdekt. Volgens de experts is het stukje computercode al vijf jaar actief en is de kans groot dat een land achter het wapen zit.  Lees verder op http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_algemeen/Krachtig_cyberwapen_ontdekt.9198645-4002.art.  Met name Iran wordt hierdoor getroffen en mee geprovokeerd.  Mag en kan dit allemaal maar ? Wie controleert trouwens de controleurs ?
  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  6 reacties aan “DE CYBEROORLOG WOEDT…”

 1. Het is wel erg duidelijk dat het internet buiten zichzelf is gegroeid en dat er dringend ‘n stap moet worden terug gezet. Het virus waar het hier over handelt is mogelijk door ‘n lek in windows maar waar lekt het eigenlijk niet ?

 2. In dit geval zat er code in de chips ingebakken. Maar wie zegt dat er ook niet zo’n stukje code zit in het meest gebruikte besturingssyteem ter wereld (windows) waar wij bijna allemaal mee werken. Een ‘easter egg’ dus, maar dan wel een van de bovenste plank. Van windows is GEEN open source broncode beschikbaar dus niemand weet wat erin verstopt zit. Echt, we weten heus niet wat op last van b.v. de amerikaanse overheid of anderen nog voor verrassingen in onze software zit ingebakken.
  Dit in tegenstelling tot de ‘open source’ besturingssystemen die juist volledig zijn te doorgronden. Daar kunnen vanwege het open karakter dus geen verborgen stukken software in zitten.

 3. Cees, ik ben ‘n oen van ‘n techneut maar heb wel goed begrepen dat het internet héél veel mankementen vertoont. Of, om het met Cruijff te zeggen : ieder voordeel heeft z’n nadeel.

 4. Bekijk in dit verband ook nog eens wat er gebeurt met goud spotprijs. Dat is allemaal derivatenwerk, oftewel High Frequency Trading.
  Dat kan alleen maar als je werkt met de zgn. algoritmes en een zeer sophisticated computer systeem ter beschikking hebt. Dat betekent natuurlijk tevens dat die mensen (landen) die dit doen heel veel geld in research voor alles wat met computers te maken heeft, kunnen stoppen.

  Dit virus, waarover gesproken wordt is naar mijn idee een van die ontwikkelingen. En zoals zo vaak in ‘oorlogstijd’ gaat, gaan de ontwikkelingen dan bijzonder snel. Waarschijnlijk in 1e instantie bedoeld voor militaire doeleinden, maar natuurlijk ook in de financiële wereld toepasbaar en/of bruikbaar. Het is toch een soort van Utopia om in de systemen van anderen te kunnen kijken om te zien wat ze van plan zijn? In feite niets anders dan spionage, maar dan zonder spionnen. Tsun-Zu ‘The Art of War’ komt eigenlijk iedere keer weer om de hoek kijken, ook in deze financiële wereld.

 5. Eén van de redenen waarom Bin Laden zolang in zijn zelfgecreëerde luxegevangenis kon onderduiken voor de Amerikaanse wraak, was dat hij alle elektronische communicatie schuwde als de pest.

  De kans is groot dat er op het hoogste niveau ook zo iets aan het ontstaan is, met computers die volledig, inclusief elektriciteitsvoorzieningen, los van alle andere systemen draaien. Wellicht gebeurt data uitwisseling over lange afstand via beveiligde usb-sticks die door koeriers worden vervoerd.

  En misschien moeten wij ook langzaam beginnen denken aan twee computers. Eén die dient voor het internet en één voor belangrijke en persoonlijke informatie. Ik hoop dat het niet hoeft gezegd te worden dat je je data ook op externe harde schijven moet bewaren, maar dat is meer een voorzorg tegen mechanische defecten.

 6. Toevallig gaat Panorama, dat op 31/05 vanaf 21h30 wordt uitgezonden op Canvas, over Cyberwars.

  Toegegeven, ik ben rijkelijk laat met deze melding. Een half uurtje voor de uitzending begint. Ik weet het nu nog maar pas.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.