Beursbox

IJSLAND ALS VOORBEELD…

 Gepubliceerd door om 7:00
jun 162012
 

De economie van Island is erin geslaagd om in het eerste kwartaal met 4,5 % te groeien. IJsland is een land dat jaren geleden door een enorme zware financiële crisis ging na het faillissement van Lehman Brothers. De banksector was vele malen groter dan het bbp (tot 10 x groter) en zat zwaar in de problemen. In plaats van de ene bank na de andere bank te redden zoals ze op het vaste land doen, hebben ze de banksector failliet laten gaan en de verantwoordelijken hun eigen rommel laten opruimen. Het gevolg was een zware economische crisis/depressie. Maar kijk, het land knoopt slechts 4 jaar later weer aan met mooie groeicijfers voor hun economie. Het land heeft onder meer geprofiteerd van een goedkope munt, waardoor toeristen werden getrokken. Zo zou het dus moeten, de bevolking moet niet opdraaien voor de onverantwoordelijkheden van de banksector. De bevolking heeft ook een prijs betaald, maar deze is uiteindelijk vele malen kleiner en korter dan wat wij doormaken.

Heel Zuid-Europa zou zijn munt moeten devalueren met 20 tot 40 %. Dit kan niet doordat ze vastzitten aan de euro. Deze landen blijven het dus moeilijk hebben om hun afzetmarkt competitief te maken. Laat men de eurocrisis verder escaleren, zal de euro ook wel verder corrigeren met ongeveer 20 %. Maar dit lost niets op aan de onevenwichten binnen Europa. Ofwel splits je Europa op in 2 delen ofwel splits je Europa helemaal op. Er moet iets gebeuren om de onevenwichten te herstellen. Gaat het pijn doen? JA Volgt er een depressie? JA maar een scenario zoals in IJsland is heel waarschijnlijk en dan staat Europa binnen enkele jaren terug waar het thuishoort.

Dit stuk is een onderdeel uit “De kijk van de week van Fininfo-be” van zaterdag 16 juni.  Het verschijnt nu ook in de dagelijkse nieuwsbrief (interessant en gratis) van www.goudportal.nl – schrijft u zich ook in !

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  5 reacties aan “IJSLAND ALS VOORBEELD…”

  1. Er wordt vaak uitgegaan dat devaluatie de afzetpositie sterk zal verbeteren. Is dat wel zo? Een van de voorwaarden daarvoor is dat je wel iets moet hebben om te exporteren en dat door andere landen dan ook graag bij je gekocht zal worden. IJsland zie ik niet in dit verband.

  2. Sprot eo andere vis ?

  3. Ik denk dat het er vooral om gaat dat IJsland de verantwoordelijkheid van het banken bij de verantwoordelijken heeft gelegd, de bankiers en de aandeelhouders. Daardoor werd de bevolking gevrijwaard van oneerlijke en onnodige lasten.

    Wij krijgen de verliezen van de banken cadeau, maar zullen nooit van de winsten mogen genieten. Bovendien is er niets gedaan om de sector zo te structureren dat zulke stommiteiten niet meer kunnen voorvallen.

  4. Heel juist gesteld Luc…

  5. Ijsland heeft wel ‘n overschot op de handelsbalans en het belangrijkste exportproduct is inderdaad vis (49%). Met het geringe aantal inwoners kan dit land echt wel héél gezond zijn mits de banken dat niet om zeep helpen.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.