Beursbox

Zwartepieten

 Gepubliceerd door om 7:04
jun 252012
 

Door Walter Matthyssen

Zwartepieten is een kaartspel waarbij verschillende spelers de schoppenboer aan elkaar willen doorgeven en waarbij een pokerface en theatraal gedrag nodig zijn. Diegene die met de zwarte piet blijft zitten is de klos! Dit weekend was weer een weekend waarbij alle hens aan dek was omdat Griekenland een aardige zwarte piet zou trekken. Maar wat blijkt, de valutamarkten en aandelenmarkten bleven maandag na bekendmaking van de uitslag zondag redelijk stabiel. De euro/dollar blijft rond de 1,25 draaien en de AEX rond de 300 punten. Wie zit er trouwens nog meer aan de tafel te zwartepieten? Spanje uiteraard, Frankrijk die voor een socialistische meerderheid in het parlement heeft gekozen, Italië, Portugal en “last but not least” Amerika! De oorzaak van de kredietcrisis ligt bij de banken, maar dat wist u al. Maar wat is er eigenlijk fundamenteel misgegaan met 1 munt voor 1 groot Europa? De handelsbalans! Daar waar vroeger de zuidelijke Europese landen af en toe een devaluatie slikten ( Lire, Peseta, zelfs de Belgische frank), kan dat met de euro niet. Daarom denk ik aan een Europa met twee snelheden en twee munten (we zullen zien of die er ooit komen). Maar… de grootste pokerface aan de tafel met zwartepieten is echter Amerika! Iedereen kijkt naar het zuiden, maar men zou ook eens naar het westen moeten kijken. Wat is er daar aan de hand! Even de handelsbalans uitleggen! Stel men heeft twee eilanden. En op die twee eilanden is men overeengekomen om te betalen met zeldzame schelpen. Het westerse eiland is wat lui en koopt alle goederen op die het ijverige gele eiland goedkoop produceert. Tot op de dag dat het westerse eiland constateert dat alle schelpen op zijn en dat het gele eiland vaststelt dat het westerse eiland niet meer komt kopen, bij gebrek aan schelpen. Het opperhoofd van het westerse eiland stelt voor om zijn schelpen terug te lenen en om een interest te betalen voor de teruggave van die schelpen. Iedereen blij, want de carrousel kan weer draaien. Tot op het moment dat de schelpen in het westen weer op waren. Aangezien de eerste oplossing een gemakkelijke was, leende het gele eiland weer zijn verdiende schelpen uit aan het westen. In tussentijd had men op het westerse eiland de kunst uitgevonden om die schelpen uit het niets te produceren en men betaalde in het geniep met die zelf geproduceerde schelpen. Het westerse eiland had intussen al vele malen zijn eigen hoeveelheid aan schelpen teruggeleend en produceerde tevens massaal nieuwe namaakschelpen. Deze carrousel liep gesmeerd zolang het gele eiland geloof hechtte aan de waarde van de schelpen. Toen het gele opperhoofd ontdekte dat het westerse eiland de boel aan het belazeren was, wilde die nog enkel betaald worden in geel metaal. Dat metaal was zeldzaam en niet na te maken. Gevolg echter: de gele economie stortte in, de westerse economie moest zelf gaan werken en er moest een nieuwe geldeenheid gevonden worden waar iedereen weer in geloofde.

Conclusie: zolang Amerika zijn kaarten goed tegen de borst houdt en de andere spelers laat geloven dat zij met de zwartepiet zitten, zal Europa als bliksemafleider functioneren. Maar in Amerika tikt een tijdbom. Een slimme belegger volgt het advies van Warren Buffet op: ‘Be carefull when others are greedy, Be greedy when others are careful’. Als ik u was, ik zou eens naar huizen, appartementen en grond kijken. Zoals mijn oude verweerde Spaanse tuinman ooit wijs zei: ‘Parcela es para siempre’ (Grond is voor eeuwig). WM  Forexathome.com

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  15 reacties aan “Zwartepieten”

 1. Grappig en verhelderend artikel !!

  Maar binnen Europa gebeurd hetzelfde. Duitsland exporteert zijn goederen naar de rest van Europa, verzamelt alle schelpen en nu blijkt dat er niet voldoende schelpen meer zijn te betalen, wordt Duitsland onder druk gezet zijn schelpen terug uit te lenen aan de rest van Europa. Daarbovenop mag Duitsland meehelpen met de productie van namaakschelpen. De zwarte piet ligt dus duidelijk zichtbaar op tafel.

  Bovendien is iedereen boos op Duitsland, omdat het niet voldoende meewerkt aan het uitlenen van zijn schelpen. Ik denk dat ik er goed aan doe, zo weinig mogelijk schelpen te bezitten. Daarom verwissel ik ze tegen waardeloos metaal van witte en gele kleur.

 2. Halve finales in het EK voetbal: Spanje-Portugal en Italië-Duitsland. Drie van de vier zijn PIIGS landen en als Duitsland van de Grieken had verloren, dan had de halve finale geheel uit Zuid-Europese landen bestaan!

  Wat overigens grappig is: Duitsland is Germany in het Engels, dus de ‘G’ van de Grieken kun je vervangen door de ‘G’ van Germany. Hebben we toch nog PIGS in het EK :-).

 3. Ondertussen heeft Spanje officieel finaciële steun gevraagd voor zijn banken.

  Is het je al opgevallen hoe groot de gewenning is? Je staat er niet meer bij stil dat de belastingsbetaler bedrijven rechthoudt, die failliet zou moeten gaan. Het is al de normaalste zaak in de wereld geworden.

 4. Wat dacht je van de afwaarderingen van Moody’s & co, Luc? Maakt geen enkele indruk meer. Maar ja, de crisis in 2007 werd ook pas op het allerlaatste moment door de aandelenmarkt ‘bevestigd’. Het is dus de domste onder de markten, want als je naar de obligatiemarkt kijkt, dan zie je dat er wel degelijk wat loos is: extreem lage rentes voor de ‘veilige’ landen en oplopende rentes voor de landen met problemen.

  Zoals altijd geldt: de obligatiemarkt is slimmer dan de aandelenmarkt.

 5. En Nederland wint het WK voetbal voor robots dankzij ‘n groep studenten van de TH te Eindhoven. ‘N prestatie van wereldformaat maar, helaas, sterk ondergewaardeerd. Ga maar eens winnen van de Japanners in de robot sector. Chapeau.

 6. Van Moody’s gesproken, Jeroen. Ik lees dit op Express.be: Zijn ze gek geworden bij Moody’s? Verlaging credit rating banken is absurd.

  http://www.express.be/invest/nl/news/1079d8b7ccec9c7a83403eaa2525543c/171042.htm

 7. ‘Banken waren nog nooit zo gezond als nu’, zegt meneer Dick Bove. Ah ja, daarom staan hun aandelen ook een stuk lager dan 1,5 jaar geleden. Wat een leugenaar, die meneer Bove.

 8. Cyprus is het vijfde land dat steun vraagt om zijn banksector recht te houden. Ook daar hebben zij nog nooit gehoord van banken die failliet gaan.

 9. De steun aan Cyprus schijnt een bedrag te zijn ter hoogte van de helft van hun economie. Inmiddels hebben we er dus inderdaad 5 aan het infuus hangen, dus zelfs de gemiddelde landgenoot die geen flauw benul heeft wat hier allemaal gaande is, zal snappen dat de problemen groter worden en zeker niet kleiner of opgelost.

 10. In het weekend had ik een gesprek met een succesvolle zelfstandige. Hij vroeg zich ook af wat er allemaal aan het gebeuren was en was akkoord met mij dat hij zo vlug als mogelijk van zijn euro’s af moest. Maar de gewone werknemers hebben nog altijd niets in de gaten of doen nog altijd alsof er niets mis is.

 11. ‘De DNB adviseert mensen om te gaan sparen of hun hypotheek te gaan aflossen’. Goh, waarom bekruipt mij hier zeer sterk het gevoel dat dit vooral een advies is ten faveure van de BANKEN en niet van de mensen!?

 12. De detailverkopen in Italië nemen een duik met 6,8% op jaarbasis.

  http://www.express.be/invest/nl/news/a77523933d9e538f73bdf9421e1b1bbc/171106.htm

 13. Als je, zoals ik begreep in IJsland, de hypotheken laat vervallen, lijkt me dit nogal logisch voor de banken.

 14. Luc, Pippa Malmgren zei het lange tijd geleden al dat zij verwachtte dat Italië het echte probleemland is.

 15. Toen in 2008 en / of 2009 mensen zoals Jeroen en Marc dit scenario schetsten, geloofde ik het niet. Ik heb zelfs een tijd een fonds gehad met Italiaanse en Griekse staatsobligaties vanwege de hoge rente. Maar op een bepaald ogenblik heb ik de kaart van de edelmetalen getrokken. Ik kan je verzekeren dat ik maar wat blij ben, zelfs al zie ik terug zilver nog vlugger dan de euro naar beneden donderen op dit ogenblik.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.