Beursbox

OEI, EN WIJ ZIJN NET SHORT GEGAAN…

 Gepubliceerd door om 12:20
jul 092012
 

Geachte Marc Haagen,

Onderstaand treft u een persbericht inzake het koopsignaal van de Coppock-indicator. Deze indicator is voor de vijfde maal in 25 jaar op groen gesprongen en is een zeer betrouwbare technische indicator gebleken. Indien u nog vragen heeft of een toelichting wenst, verneem ik dit vanzelfsprekend graag.  

PERSBERICHT 

Amsterdam, 9 juli 2012

Historisch koopsignaal voor AEX

Jarenlange koersstijgingen in het verschiet 

BeursBulletin, een onderzoeksinstituut voor beleggers, signaleert dat voor de vijfde maal in 25 jaar de Coppock-indicator een koopsignaal heeft gegeven voor de AEX-index. Dit duidt op een lange termijn stijging van de Amsterdamse beursgraadmeter. De AEX is bovendien niet de enige aandelenindex waarvoor het licht op groen is gesprongen.  

De Coppock-indicator is een zeer betrouwbare beursindicator, ontwikkeld door de Amerikaanse econoom Edwin Coppock en is door hem geïntroduceerd in 1962 in een artikel in Barron’s Magazine. Coppock meende dat het onderuitgaan van de aandelenmarkt vergeleken kan worden met een sterfgeval.  

Net als bij een sterfgeval, wordt een bear market gevolgd door een periode van ‘rouw’. Coppock raadpleegde zelfs kerkelijke instanties om helder te krijgen hoeveel tijd een rouwproces doorgaans in beslag neemt. Het antwoord dat hij kreeg -een rouwperiode van circa 11 tot 14 maanden- verwerkte hij in de formules waarmee hij zijn indicator samenstelde. 

Uit bijgaande AEX-grafiek blijkt dat de Coppock-indicator sinds 1990 slechts 5 koopsignalen heeft gegeven. Wie deze indicator had gevolgd, zou in de jaren daarna aanzienlijke koerswinsten hebben gerealiseerd. Het signaal in 1991 (bij een stand van de AEX op 116 punten) resulteerde in een stijging die aanhield tot het jaar 2000 (stand 700 punten).  

Begin 2002 werd een signaal afgegeven dat bij uitzondering slechts enkele maanden leidde tot een hogere beurs. Toch werd in 2003 (stand 291 punten) opnieuw een koopsignaal gegenereerd dat goed was voor een stijging tot de top in 2007 (stand 560 punten).  

Het vorige signaal volgde na de bodem in maart 2009 waar de AEX opveerde vanaf 194,99 punten. In mei sprong de Coppock-indicator weer op kopen waarna tot 2011 hogere niveaus werden opgezocht.  

Na een uitgebreid onderzoek is BeursBulletin tot de conclusie gekomen dat de Coppock-indicator eind juni niet alleen voor de AEX, maar ook voor een groot aantal andere aandelenindices, zoals de Franse CAC40 en de Duitse DAX een koopsignaal heeft gegenereerd. Hieruit blijkt dat een verdere opleving van de beurzen breed gedragen zou worden. Volgens onderzoek van persbureau Bloomberg steeg de S&P500 16 van de 17 jaren na het gegeven signaal. Zie ook het zojuist verschenen artikel op http://beleggen.com/coppock-indicator-weer-op-kopen/

 

BeursBulletin

BeursBulletin is een onderzoeksinstituut voor beleggers. Daarnaast biedt BeursBulletin, op basis van een wetenschappelijk verantwoord systeem, een beleggingsfonds, een professionele SMS-dienst voor particuliere beleggers met structureel een bovengemiddeld rendement. Verder kunnen beleggers zich abonneren op een gratis weekblad, met achtergrondinformatie over gegeven adviezen, interessante artikelen en columns van gerenommeerde namen uit de financiële wereld. Abonnees kunnen bovendien gratis deelnemen aan diverse cursussen over beleggen.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  3 reacties aan “OEI, EN WIJ ZIJN NET SHORT GEGAAN…”

 1. Dit is een indicator die niet graag gezien zal worden door het wereldje dat zijn geld verdient aan de handel die de beleggers genereren. Iemand die zijn aandelen langer of een maand aan houdt is een lange-termijn-belegger tegenwoordig.

  Die indicator wordt maar eens per maand berekend. Tegenwoordig is dat beurstechnisch archeologisch onderzoek.

  Echt een indicator voor de buy-and-hold-belegger. Want ik las op Wikipedia dat de long-signalen acht keer van de tien juist zijn, maar de short-signalen maar vier van de tien keer goed scoren.

  Anderzijds, zal ook deze indicator niet betrouwbaar blijken voor edelmetalen, als mijn opinie dat de koersen niet meer worden gemanipuleerd voor winstdoeleinden, maar om het systeem te helpen recht houden. Bedenk wel dat mijn opinie niet hoeft te kloppen met de werkelijkheid.

 2. De Coppock Curve werd ontwikkeld in de jaren 1960 door wijlen ESC (Sedge) Coppock. Hij noemde het zijn op zeer lange termijn (VLT of Very Long Term) Momentum Index.
  Het wordt berekend door de 11-maanden- en 14 maanden- koersevolutie van de DJIA te nemen, die bij elkaar op te tellen, en dan het 10-maanden gewogen voortschrijdend gemiddelde (WMA) van het resultaat te berekenen. Het is in feite een hele lange termijn koers-oscillator, omdat het eerst gebruik maakt van het maandelijkse slot van de DJIA en daarna van een lange terugblik periode.

  Coppock gebruikte de 11-maand en 14-maanden periode, omdat hij was ooit verteld door een bisschoppelijk priester dat de typische periode dat een persoon treurt over het verlies van een dierbare is 11 tot 14 maanden. Coppock ging er van uit dat de menselijke psychologie op vlak van beursverliezen vergelijkbaar was met het rouwproces. Hij wilde van die tijdspanne gebruik maken voor het creëren van een indicator die hem zou helpen de echt belangrijke lange termijn koersbodems te vinden.
  U kunt een Excel-spreadsheet downloaden om u te helpen bij de berekening van de Coppock curve.

  http://www.mcoscillator.com/images/uploads/Coppock.xls

  bron: zelfde site

  naar best vermogen voor u vertaald

 3. In elk geval is de Coppock indicator op de DAX nog niet long gegaan.

  Dat zal wel eind juli gebeuren als de DAX boven de 5900 punten blijft.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.