Beursbox

Grote vraag naar fysiek edelmetaal

 Gepubliceerd door om 7:41
apr 222013
 

Gezien de flinke daling in de goudprijs en zilverprijs sinds afgelopen vrijdag is de vraag naar fysiek edelmetaal enorm toegenomen. Het goud en zilver werd binnen enkele dagen zo’n 20% goedkoper doordat enorme hoeveelheden goud op papier werden verkocht. Naar schatting is alleen al in het weekend voor meer dan 1000 ton goud verkocht (meer dan 1/3 van de wereldwijde goudproductie op jaarbasis)
Als gevolg van deze prijsdaling zijn spaarders en beleggers massaal ingestapt in goud en zilver. Bij edelmetaal handelaar The Silver Mountain wordt er ongeveer 9x meer gekocht door klanten dan terugverkocht en staat de telefoon roodgloeiend.

Munten op rantsoen
Wereldwijd is er nu dusdanig veel vraag naar fysiek goud en zilver dat de munthuizen de hoge vraag niet meer kunnen bijbenen. Om die reden zijn de Silver Eagle munten niet langer leverbaar. Maple Leaf munten kunnen voorlopig nog uit een eigen voorraad worden geleverd, maar daar werkt het munthuis sinds enkele dagen op allocatie basis: iedere handelaar krijgt slechts een beperkt deel van de beschikbare productie toegewezen. Op die manier trachten de munthuizen zo eerlijk mogelijk de munten te verdelen onder de verschillende handelaren, die allen een grote vraag ervaren.

Oplopende levertijden
Gevolg van de run op fysiek goud en zilver is dat de premie en de levertijd oploopt. De premie die betaalt wordt bij een Silver Eagle is normaal gesproken niet meer dan $2.50 per munt, maar loopt in Amerika nu op tot $3.50 a $4.50. Ook bij andere munten, zoals de Philharmoniker en de Maple Leaf, is de premie flink gestegen. Levertijden voor nieuwe munten lopen inmiddels op tot ruim 4 weken.

Geen zilvertekort
Er is nog geen sprake van een tekort aan fysiek zilver. De problemen ontstaan puur bij de munthuizen zelf die de enorme aanvragen moeten verwerken. Momenteel worden 3 shifts gedraaid die elkaar aflossen om zo 24 uur per dag, 7 dagen in de week nieuwe munten te produceren. Naar verwachting stabiliseert de situatie weer zodra de goud- en zilverprijs stijgen tot hogere niveaus en blijft er bij de huidige prijzen sprake van onzekere levertijden.

Bestel hier uw munten!

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  4 reacties aan “Grote vraag naar fysiek edelmetaal”

  1. Van Jason Hommel de zilvergrutter zie je ook niets meer. Zou hij z’n schaapjes misschien op het droge hebben ?

  2. Munten kopen is één zaak, maar ze nadien met winst verkopen is een andere zaak … Probeer het maar bij de banken en de praatjesverkopers! Op dat moment ben je afhankelijk van hun “goodwill” en kunnen ze u stropen tot onder het vel …

  3. Mijn bank koopt / verkoopt gangbare goudmunten aan de prijs die dagelijks in de krant staat. Géén probleem dus.

  4. Tot op het moment dat je dus met diezelfde munten terug naar de bank gaat. Indien “géén” fleur de coin is het problematisch. Want in dat geval zijn uw “gouden munten” geabimeerd …

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.