Beursbox

Erik Staal, de moderne “topbaas”

 Gepubliceerd door om 17:19
jun 152014
 

Door: Hans van Rossum.

Erik Staal is naar mijn mening het perfecte voorbeeld va de moderne manager. Als je een broodje steelt bij de bakker als normale sterveling ga je de bak in, maar als je de firma waarvoor je werkt en ook de maatschappij voor miljoenen of zelfs miljarden oplicht door ongeoorloofd en onkundig handelen, en daarvoor dan ook nog jezelf miljoenen laat incasseren, dan ga je vrijuit, hoeft geen spijt te betuigen en niets terug te betalen.

Hoe is dit fenomeen ontstaan van de “moderne” top-manager, die ongestoord zijn gang kan gaan? Te veel macht bij 1 persoon en daarbij commissarissen, die hun functie alleen maar zien als extra inkomen en volkomen falen in hun functie als controleur? Geen directeurs meer met bestuurders als laatste beslissingsraad, maar de directeur, die zichzelf bestuurder heeft genoemd en zo minder met anderen rekening hoeft te houden?
Is het besturen moeilijker geworden? Nee, maar men is over gegaan van team-management naar de dictator-bestuurder. Men kent hem onfeilbaarheid toe, geeft hem een goddelijk salaris, en is dan achteraf verbaasd als dit absurde systeem van alleenheerser niet werkt. Het systeem van de bestuurder die steeds arroganter wordt, die steeds meer op een voetstuk geplaatst wordt en zo steeds meer onverantwoorde risico’s gaat nemen met andermans geld, die geen tegenspraak van medewerkers duldt? En dat alles met vaak eigenhandig vaststellen van eigen salaris en financiële extra’s. En bovendien in het absurde vertrouwen dat hij nooit voor zijn fouten gestraft zal worden en bij ontslag zelfs nog een extra premie krijgt.
Hoe heeft zich dit alles kunnen ontwikkelen, vooral bij stichtingen met een publieke functie? Erik Staal en zijn gedrag bij Vestia zou een voorbeeld moeten worden van een ommekeer naar het benoemen van managers met verantwoordelijkheidsgevoel, naar verantwoordelijke managers. Hij zou volgens mij op de schandpaal op de publieke markt moeten staan, gedwongen moeten worden tot inlevering van zijn volledige en zo onterecht verdiende financiële beloningen en ook op zijn privé bezittingen voor zijn wangedrag aangesproken moeten worden. Waar is de Nederlandse staat, de Vestia huurder, die het niet langer pikt, die Erik Staal aanpakt? Hoe lang gaan we nog door met almachtige, onverantwoordelijke managers, met politici en anderen, die ongeoorloofd gokken met ons geld, hoe lang nog tot het volk dit niet meer pikt en in opstand komt? Want verantwoordelijk zijn ze, deze managers, en het is hoog tijd dat ze daar aan gehouden worden.
En natuurlijk, ook toezichthouders, die wel hun beloning accepteren (een beloning die mogelijk stijgt naarmate ze de directeur/bestuurder minder lastig vallen) maar geen toezicht houden, zouden aangepakt moeten worden wegens plichtsverzuim.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.