Beursbox

Herverdeling van kapitaal

 Gepubliceerd door om 7:49
okt 222014
 

Een miljard dollar of euro in handen van één persoon houdt in feite in dat de wereld 999 miljonairs tekort schiet. Voor de economie zou het namelijk echt veel beter zijn als er 1.000 gezinnen miljonair zijn i.p.v. één miljardair.
De huidige trend dat slechts enkele gelukkige ondernemers letterlijk de wereldmarkt naar zich toe trekken is zonder meer slecht voor de samenleving.

De oprichters van Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Apple, eBay, Berkshire Hathaway, Telmex, Oracle zijn in hun ééntje multi-miljardair geworden, een slechte zaak.
Wanneer is het verkrijgen van meer rijkdom genoeg?
Het is nooit genoeg, want ze doen onderling een ego wedstrijd en allemaal willen ze boven aan de ego berg komen te staan. Topgorilla zijn. Het alpha mannetje onder de miljardairs zijn.
Carlos Slim bijvoorbeeld heeft nu 78 miljard dollar.
Wat heeft het voor zin?
In feite houdt het in dat hij in vooral Mexico heel de economie dat kapitaal ontneemt. Iedereen is arm, behalve Carlos Slim. Die in extreem rijk. Hoeveel kan je opmaken in je leven?
Waar kan je nog heen in je spaarzame vakanties?
Voor hem is geld niets meer waard. Hij kan immers alles kopen. Hij zou een land kunnen kopen, zo rijk is hij.
Als hij nu op zijn sterfbed al zijn aandelen zou overdragen aan alle Mexicanen, dan krijgt iedereen in Mexico, hoe oud je ook bent, aandelen ter waarde van 900 dollar.
Mexicaanse gezinnen zouden dan dus ineens letterlijk de beschikking krijgen over duizenden dollars.
De bedrijven van Carlos Slim zouden nog bestaan, want ze kunnen nu ook al zonder hem. Mogelijk dat wel de waarde van de aandelen tijdelijk kan dippen.
Maar de boost die het de economie van Mexico zou geven, zou ongekend zijn.
Het is een theoretische exercitie, want het gaat nooit gebeuren, maar het is wel duidelijk dat er op dat moment veel meer geld rond zou gaan en de bedrijvigheid enorm zou toenemen.
Vooral in de middenklasse zou er dan veel meer plaatsvinden.
De enorme en werkelijk extreme rijkdom van enkelen heeft vooral gevolgen voor de middenklasse. Die wordt kleiner en kleiner door de extreem rijken.
Een land is welvarender naar mate er meer mensen tot de middenklasse behoren. Helaas is de trend nu dat de middenklasse is de meeste landen kleiner wordt. De armoede neemt toe, terwijl de paar rijken heel veel rijker worden.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.