Beursbox

Aandelen inkoop populair

 Gepubliceerd door om 8:10
mei 202015
 

Steeds meer winstgevende beursgenoteerde bedrijven gaan over tot het inkopen van hun eigen aandelen. Een strategie die helaas maar al te vaak verkeerd uitpakt. Kijk maar naar Ahold en KPN.
De managers kijken vooral naar het snel verhogen van de winst per aandeel en kijken niet naar hoe veel een aandeel van hun bedrijf eigenlijk waard is. Zo ging KPN terugkopen op koersen tussen de 8 en 12 euro per aandeel. Daarna kelderde de koers, mede door een gebrek aan cash binnen de onderneming, naar 2 euro per aandeel.
De managers brachten het bedrijf in gevaar door de kortzichtige jacht op de winst per aandeel in de volgende verslagperiode.
Warren Buffett doet het slimmer. Die loopt alleen eigen aandelen in als die aandelen onder intrinsiek noteren. Op die manier ben je als bedrijf slim aan het inkopen. Immers koop je dan je eigen aandelen terug met korting.
Vaak is het terugkopen van eigen aandelen ook een teken van een gebrek aan ondernemerschap in de top van het bedrijf.
In feite moet een managementteam kijken naar waar het meeste rendement behaald kan worden.
1. Bij het geld inzetten in de onderneming
2. Bij het terugkopen van eigen aandelen
3. Bij het cash houden van het geld, om het te bewaren voor als zich een overname kans voordoet.
De meeste managers kijken niet naar het echte rendement, maar kijken slechts naar de cosmetische winst per aandeel. Waarom? Daar is hun eigen bonus het meeste bij gebaad. Het gaat ze uiteindelijk vooral om de meeste persoonlijke winst.

Wat we overigens nu veel zien, is aandeleninkoop programma’s die ingezet worden door geld te lenen. Veel Amerikaanse bedrijven hebben eigen geld, maar willen het niet gebruiken mede omdat ze dan belasting over dat geld moeten betalen. Ze houden dus cash (in het buitenland) aan en lenen geld. Ze hopen er op dat Amerika de belastingwetgeving zal veranderen door de Amerikaanse regering nu onder druk te zetten. Ze betalen die belastingen niet en met de kosten voor de leningen halen ze hun nationale winst omlaag en hoeven ze in Amerika nog minder belastingen te betalen.
Het voordeel voor ons particuliere beleggers is dat heel deze gang van zaken een enorme steun voor aandelenkoersen geeft. De ballon klapt een keer, maar tot dat moment is het feest op de beurzen.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.