Beursbox
aug 092017
 

Ik heb het in de titel over de vraag of je als mijnbedrijf beter af bent met ‘één mijn volledig bezitten, of bijvoorbeeld van 30 mijnen overal een beetje van bezitten.’
Het voordeel van één mijn bezitten, is dat je al je aandacht en al je spullen op één plek kan concentreren. Dat is kostentechnisch een goede zaak. Je hebt dat ook alles onder controle en je bent niet afhankelijk van anderen op die locatie.
Maar het maakt je wel kwetsbaar. Slecht weer, een vollopende mijn, en enkel ongeluk, of een instortende markt voor het product dat je boven de grond haalt kan je verdienmodel volledig overhoop gooien.
Er valt dus wat voor te zeggen om de portefeuille te verbreden.

Dan kan je denken aan een paar mijnen bezitten, maar je moet maar zo rijk zijn. Je kan ook beginnen met één mijn en deze dan door een ander laten exploiteren. Die ander krijgt tegen een forse vergoeding aan jou de zeggenschap en de kosten en hoeft jou alleen nog maar een deel van de daadwerkelijke productie opbrengst te geven.
Het voordeel is dat je dan met bijna al je geld op zoek kan gaan naar een nieuwe mijn. De eerste mijn levert je royalties op, en kost je niets meer.
Als je op die manier organisch een portefeuille met 30 bezittingen hebt weten te verzamelen, dan is dat in mijn ogen ook waardevol.
Het nadeel is dat je veel tijd kwijt bent met onderhandelen en het zoeken van de juiste partners. Maar je hoeft, als je het goed doet, zelf geen apparatuur te kopen en geen mijnbedrijf de managen. Dat laat je namelijk door je partners doen. Je hebt dus ook geen zorgen meer over deskundigheid van je mijnwerkers, want dat is het pakkie an van je partners.
Een nadeel is dan toch wel weer dat je zelf amper kunt ingrijpen als het je niet naar je zin gaat. Je partner kan ook andere prioriteiten krijgen en zich niet gedragen als dat vooraf was afgesproken. Je moet dus wel heel goed dichtgetimmerde contracten opstellen en de zaak wel op de voet volgen. Je zou ook op een gegeven moment kunnen besluiten om bij bepaalde mijnen wel partners te zoeken, maar dan ook zelf nog actief te worden. Waarom immers iets verkopen als je het zelf winstgevend kan doen?
Uiteindelijk heeft het mijn voorkeur om dit soort mijnbedrijven te bezitten. Er zijn er helaas niet veel van en degenen die er zijn hebben vaak een extreem hoge waardering. Heel veel beleggers blijken namelijk de voorkeur te hebben voor deze ‘verzamelaars’.
Ik heb besloten er een apart rapport voor te schrijven.

Dit zijn unieke bedrijven waarmee u een unieke (en winstgevende) portefeuille kunt samenstellen.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.