Beursbox
sep 142017
 

Volgens de politieke doctrine is rechts voor het aflossen van overheidsschulden en is politiek links voor overheidsstimulatie in de economie.
Ik denk dat we dat idee wel los kunnen laten, want over heel de wereld is sinds 2008 overduidelijk gekozen voor overheidsstimulatie, welke kleur de regering ook had.
De schulden van alle overheden over heel de wereld zijn enorm toegenomen. Welke overheid, op welk niveau dan ook, heeft tegenwoordig nog tegoeden? Ze hebben eigenlijk allemaal vooral schulden.
Met een rente op bijna nul voor de overheden is dat ook heel verleidelijk.
Maar die rente blijft geen nul.
Er komt dus een moment dat het schip door de wal gekeerd gaat worden. Doe je niets aan aflossing, dan zal de rente ooit stijgen en gaat daarna een steeds grotere deel van het beschikbare budget naar de banken. Vergis u niet… Er is dan geen keuze. De banken hebben immers een wettelijk recht op dat geld en dat wettelijke recht ligt hoger dan het recht van personen op eten.
Kijk maar naar de grote depressie toen minstens tien miljoen Amerikanen stierven van honger. Dat in een land dat 15 jaar later het rijkst en het machtigst in de wereld was.
We kunnen overheden ook vragen (maar liever ze via verkiezingen te dwingen) de schulden nu te verminderen. We gebruiken dan de kaasschaafmethode om te wennen aan minder overheidssubsidies in de economie. Ook niet leuk, maar de rente gaat een keer omhoog. Als dat moment dan komt, dan kunnen we dat overleven zonder dat de doden in de straat liggen.
Of we doen niets, en hopen op het beste.

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.