Beursbox

Wanneer winst nemen (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door om 7:14
okt 272017
 

(Eerder deze week schreef ik over hoe moeilijk het is om de positie weer te sluiten. Het liefst om winst te nemen, maar soms ook om verlies te beperken. Ik heb daarover ook in februari 2005 geschreven. Hieronder at artikel uit 2005:)
Op de HCC Beleggen dag heb ik even met iemand gesproken die zich afvroeg wanneer je winst moet nemen.
Voor eigenlijk alle beleggers is immers het grootste probleem niet een positie in te nemen. Het grote probleem is, wanneer die positie weer te verlaten. Het lijkt altijd te vroeg of te laat te zijn…
Mijn insteek is een heel simpele.
Vóór u de positie inneemt, bepaalt u uw stop loss niveau.
U weet dus op welke (lagere) koers u zeker afscheid zult nemen.
Echter, u kan maar zo gelijk hebben met uw positie-inname en de koers stijgt na uw aankoop. Mijn oplossing daarvoor is dat u een trailing stop loss gaat hanteren.
Ik doe dat zelf op basis van de end of day koersen en ik hou dat zelf bij. Zo’n trailing stop loss kan zijn, een koers van bijvoorbeeld x euro of dollar onder de hoogste slotkoers.
Stel even ik koop een aandeel op 40 euro. Mijn stop loss ligt op 38 euro. Als dus het aandeel na mijn aankoop 5% daalt, dan hou ik het voor gezien. Echter, soms komt mijn visie nog uit ook, de koers gaat naar 45 euro. Dat is netto 10% winst en de vraag roept zich op, wanneer neem ik winst.
Nu kan ik een percentage van 5% onder de hoogste koers aanhouden, maar dan moet ik iedere dag gaan rekenen. Veel makkelijker is om bijvoorbeeld te kiezen voor bijvoorbeeld 3 euro of dollar onder de hoogste slotkoers. Zo heeft het aandeel wat ruimte om te bewegen, want een koers gaat nooit alleen omhoog, maar zo weet ik ook vrijwel zeker dat ik hier uiteindelijk altijd met winst uit zal gaan vertrekken. Uitzonderingen overigens daar gelaten, want er kan onverwachts iets gebeuren, maar gelukkig zijn en blijven dat uitzonderingen. Er zijn ook uitschieters omhoog, dus niet teveel treuren als het ook een keer omlaag uitschiet.

https://www.mooiebeursdag.nl

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

  14 reacties aan “Wanneer winst nemen (Tom Lassing)”

 1. Ja, wanneer winst nemen ; that’s the question ! Is ook erg moeilijk met edelmetaal !

 2. Voor mij ‘n moeilijke vraag : ik heb n.l. aandelen Eegc šŸ˜‰

 3. Ik ook Gerrit ! We zijn dus brothers in arms.

 4. Ik heb wat aandelen Victoria’s Secret gekocht ; met wat chance zal ik hier weleens winst op kunnen nemen. ( Dacht eerst aan Hunkemƶller maar dit lijkt me iets meer swinging ).

 5. Het zou goed kunnen dat je gelijk krijgt Jenny !

 6. Gerrit en Mie , wat let jullie om er ‘n flink pakket Eegc bij te kopen ? Je krijgt er nu zo’n 750 voor Ć©Ć©n f .cking Usd. Zelfs ‘n lekstok in mijn winkeltje kost je flink wat meer.

 7. Schlomo : ik hat zelfs 7500 stuk voor Ć©Ć©n Usd getelt maar het is niet gemakelijk met al die nullen, kommaas en puntjes. Zelf heb ik die turf gelukig niet want ik zou flink in de war geraken.

 8. Niet allƩƩn in de war Willempie maar ook in de openbare onderstand met aan het einde van het liedje je spulletjes op de vrijdagse markt. Dat wil je niet meemaken toch ?

 9. En ik zal maar zwijgen ; eerst word ik gepiepeld met goudmijnaandelen en aansluitend met Eegc. Dus winst nemen zit er voor mij niet in. Nu staan de edelmetaalpijltjes wel op groen en ik denk er sterk over om de paar centen die ik nog over heb te investeren in fysiek goud.

 10. Dat zou hĆ©Ć©l verstandig zijn Cyriel ! Misschien gaat het dan toch ooit jouw jaar nog worden šŸ˜‰

 11. Misschien gaat Bitcoin wel met goud trouwen ?

 12. Ik zou ook weer eens winst moeten kunnen nemen want ik heb vĆ©Ć©l kosten gedaan bij m’n PC ( plastisch chirurg ). . Die hakte er nog al in šŸ˜‰

 13. Was dat geknoei nu echt zo nodig Pommelien ? Wij mannen kunnen toch het verschil maar nauwelijks zien.

 14. Wat spijtig toch hƩ Pommelien dat de mannen geen oog hebben voor al dat moois ! Soms vraag je jezelf af waar ze met hun gedachten zitten.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.