Beursbox

Verloren moeite (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door om 10:06
okt 182018
 

Met het vingertje wijzen is makkelijk. Toch ga ik dat hier even doen.
We zijn het als mensheid namelijk eigenlijk niet waard. Op dit moment verbruiken we grofweg 1,7 aarde. Kortom, we komen minstens 0,7 aarde tekort om dit op termijn vol te kunnen houden.
Dan zou je denken, die wetenschap nemen we serieus en we werken er aan.
Niets van dat alles. Ik hoef niets te doen, een ander doet het maar. Zo denken 6,8 van de ruim 7 miljard mensen.
Dit denken is actief op verschillende niveaus. Namelijk persoonlijk, maar ook bestuurlijk.
Om even te beginnen met vingerwijzen… De VS. ’s Werelds grootste verbruiker en de meest logische plek waar we zouden moeten beginnen met minderen, maar het is tegenwoordig America First en de rest van de wereld kan er in stikken. Vooral bestuurlijk op federaal niveau is er in de VS weinig animo voor minderen.


Helaas voor ons, ook Europa verbruikt meer dan haar eerlijke deel. Ook wij zouden flink moeten minderen.
Dat kunnen we ook, onder meer door aanpassingen van ons gedrag, maar we doen het niet. We moeten ons dus realiseren dat we wel kunnen wijzen, maar we moeten ook naar onszelf blijven kijken.
Een andere manier om snelle duurzaamheidswinsten te behalen, is op het gebied van opleiding. Als we wereldwijd meisjes goed zouden opleiden, dan zou het aantal kinderen per gezin fors afnemen. Dat is een goede zaak, want de wereldbevolking groeit wereldwijd nog altijd veel te hard. Het is niet alleen dat we per persoon te veel gebruiken, het is ook zo dat er simpelweg te veel mensen zijn. Helaas echter zijn er veel landen met een doelbewuste bevolkingspolitiek die gaat voor een zo groot mogelijke bevolking. Ook zijn alle geloven nog altijd gericht op vergroten van macht door bevolkingspolitiek. Meer volk is meer macht. Hoe krijg je de inwoners zo ver dat ze grote gezinnen willen? Nu, onder meer door vrouwen kort te houden en niet op te leiden. Hou ze in huis en geef ze geen rechten. Geef ook subsidie op het krijgen van kinderen en je bevolking zal exploderen.
Het is in feite zo dat als we niet wereldwijd vrouwen degelijk gaan scholen en opleiden, elke actie richting het milieu geen enkele zin zal hebben.
Het wordt dan namelijk tenietgedaan door een bevolkingsgroei die alle stappen ter vermindering van onze voetafdruk op de aarde voor niets laat zijn. Onze wereldwijde prioriteit moet dus zijn de ontwikkeling en opleiding van meisjes.
Die moet op hetzelfde niveau komen als die van jongens. Dát is de effectiefste stap die we voor het milieu kunnen nemen!

www.onsklimaat.com

  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Voeg toe aan je Google bladwijzers Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.