Beursbox

De Zwarte Zwaan: een vreemde vogel (I)

 Gepubliceerd door om 11:02
mei 052011
 
Een term die we in de beleggingswereld regelmatig zien opduiken, is ‘de Zwarte Zwaan’. Onlangs vormde de Zwarte Zwaan nog het thema van de Fondsnieuws-special die als bijlage van Het Financieele Dagblad verscheen. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met deze uitdrukking? En wat heeft de Zwarte Zwaan met beleggen te maken? Maak kennis met een vreemde vogel. De belangstelling die de Zwarte Zwaan de afgelopen jaren kreeg, is voor een belangrijk deel te danken aan Nassim Nicholas Taleb, die in Lees verder »

Beheren of acteren

 Gepubliceerd door om 17:32
dec 162010
 
Het is een specifieke groep VIP’s: muzikanten-die-acteur-willen-worden. Die ambitie leidt niet altijd tot mooie films, getuige de wanprestaties op het witte doek van zangers als Mick Jagger en -nog veel erger- Jon Bon Jovi. De vreemde neiging om als schoenmaker vooral niet bij je leest te blijven, treffen wij ook in de financiële sector aan. Onlangs zag ik op de website van een bekende vermogensbeheerder een video waarin een beleggingsspecialist en zijn niet-beleggende collega een wel heel Lees verder »

Is George Soros communist?

 Gepubliceerd door om 16:41
dec 022010
 
Volgens George Soros functioneert de Chinese overheid beter dan de Obama-regering. De tachtigjarige superbelegger, onder meer beroemd vanwege het door hem opgerichte Quantum Fund, neemt niet gauw een blad voor zijn mond. Tijdens een gala dat georganiseerd werd door de Canadian International Council in Toronto, draaide Soros zijn hand dan ook niet om voor een paar gepeperde uitspraken. Volgens Soros is er sprake van een ingrijpende machtswisseling tussen de VS en China: “There is a really remarkable, Lees verder »
nov 182010
 
Saxo Bank en Microsoft hebben deze maand een gezamenlijk initiatief gelanceerd: MSN Trader, een online transactieplatform voor de particuliere belegger. Een begrijpelijke zet van deze partijen: Saxo Bank heeft de technologie in huis om beleggingstransacties te laten uitvoeren en portefeuilles te administreren; Microsoft kan het product via MSN slijten aan een enorme doelgroep van -potentiële- beleggers. Of de particuliere belegger zelf ook veel profijt zal hebben van MSN Trader, moet nog blijken. Gereedschapskist Lees verder »

Over beleggen, benchmark en bierkaai

 Gepubliceerd door om 17:27
nov 112010
 
In de afgelopen weken heb ik in verschillende columns aandacht besteed aan de vraag of en hoe je als particulier zelf iets kunt doen voor je pensioen. Eén van de conclusies: met (alleen) een spaarrekening kom je waarschijnlijk niet erg ver. Op lange termijn levert beleggen een beter (gemiddeld) jaarrendement op. Vraag is dan, welke manieren er zijn om je geld te beleggen. Vechten tegen de benchmark Veel beleggers kiezen ervoor, om hun risico’s te spreiden. Zij beleggen niet alleen in individuele Lees verder »
mei 202009
 
Gokkers te lande wordt wakker, sta op en verenig jullie ! Want nergens bruist het zo hevig als in Afrika. Wie een gokje wil wagen is hier op het juiste continent. Ik durf wedden dat velen onder jullie zonder een wereldkaart niet onmiddellijk het desbetreffende land kunnen aanwijzen waar avonturiers de slag van hun leven kunnen slaan. Hier moet je zijn voor een echt rock and roll aandeel, met alles erop en eraan. Over welk land en welk aandeel heb ik het dan ? Guinea, gelegen aan de Lees verder »